Aru uzeo etapu, Froome obukao žutu majicu
Foto: EPA

Tour de France, peta etapa

Aru uzeo etapu, Froome obukao žutu majicu

S. Bošković

Prva planinska etapa na ovogodišnjem Tour de Franceu pripala je Fabiju Aruu. 

Etapa duga 160 kilometara vožena između Vittela i La Planche des belles Fillesa ponudila je nevjerovatnu završnicu i veliku pobjedu talijanskog vozača. Sami finiš utrke bio je na usponu dugom šest kilometara i prosječnog nagiba osam posto.

Aktuelni talijanski prvak je napao dva kilometra prije cilja, te ga niko nije uspio zaustaviti i on je sam prošao kroz ciljnu ravninu  s vremenom od tri sata, 44 minute i šest sekundi. Daniel Martin je stigao kao drugi s 16 sekundi zaostatka, a četiri sekunde kasnije u cilj su ušli Froome i Richie Porte. 

Kao gubitnikom dana može se smatrati kolumbijski vozač Nairo Quintana koji je na cilj došao kao deveti s 34 sekunde zaostatka za Aruom i 14 sekundi zaostatka za glavnim favoritom trke Froomom. 

Došlo je i do velikih promjena u generalnom plasmanu. Geraint Thomas je žutu majicu predao timskog kolegi Froomu, a on je sam pao na drugo mjesto s 12 sekundi zaostatka. Današnjom pobjedom Aru je došao na treće mjesto generalnog plasmana, dok je četvrti Daniel Martin, Richie Porte je peti. Dva velika favorita za ukupnu pobjedu na Touru Alberto Contador i Nairo Quintana su osmi, odnosno deveti s 52 sekunde i 54 sekunde zaostatka za Froomom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi