Belgija nakon 23 godine domaćin rangirajućeg turnira

European Masters u Lomelu

Belgija nakon 23 godine domaćin rangirajućeg turnira

Piše: A. Čulić Powered by:
Belgija će po prvi put u 23 godine biti domaćin world snooker eventa budući da u Lomel dolazi European Masters 2017.

Turnir će trajati od 2. do 8. oktobra u belgijskoj provinciji Limburg. Belgija je od 1992. do 1994. bila domaćin European Opena, u gradovima Tongeren i Antwerpen, ali od tada nije održan nijedan rangirajući turnir.

Turnir će početi 128 igrača, a kvalifikaciona runda odigrana je 3. i 4. avgusta u Prestonu.

Judd Trump je prošle sezone ovaj turnir, pobijedivši Ronnija O'Sulivana 9:8 u dramatičnom finalu u Bukureštu.

Popularnost snookera u Belgiji porasla je tokom posljednjih godina, televizijskom pokrivenošću Eurosporta i uspjehom talentovanog mladog igrača Luce Brecela.

Svjetski broj 27 Brecel je najistaknutiji igrač iz kontinentalne Evrope. Ovaj 22-godišnjak iz Maasmechelena plasirao se u finale njemačkog Mastersa prošle godine i dalje je najmlađi učesnik Svjetskog prvenstva u Šefildu, nakon što je ostvario debi u Crucible Teatru 2012. u dobi od 17 godina.

"Mi smo oduševljeni rastom popularnosti u Evropi. Snooker je u posljednjih nekoliko godina porastao u zadivljujućoj stopi, a gledanost na Eurosportu je fantastična. Naš sport je izuzetno popularan u Belgiji i sada navijači imaju priliku da vide svoje heroje uživo.

Želimo da vidimo više darovitih mladih igrača poput Luce Brecela da dolaze sa kontinenta. Pomoću velikih turnira u mogućnosti smo da inspirišemo sljedeće generacije", kazao je predsjednik World Snooker asocijacije Barry Hearn.