Doping skandal: Bez ruskih atletičara na Olimpijskim igrama?

Doping skandal: Bez ruskih atletičara na Olimpijskim igrama?

Veliki sportski skandal potresa Rusiju, nakon što je Svjetska antidoping agencija (WADA) zatražila da se ova država suspenduje sa svih atletskih takmičenja.

Prema nekim navodima, atletičari iz ove države su potplatili zvaničnike da im nabave nedozvoljene supstance, te da prikriju njihove testove. 

"Rusija je sabotirala Olimpijske igre 2012. godine i zato treba biti suspendovana dok ne sredi svoje probleme sa dopingom", rekli su iz Svjetske antidoping agencije.

Osim zabrane učešća na svim atletskim takmičenjima, WADA je preporučila da se pet atletičara srednjeprugaša i pet trenera i članova administracije doživotno suspenduju.

WADA je privremeno zabranila rad akreditovane laborotorije u Moskvi, a ona podrazumijeva zabranu antidoping testiranja na urin i krv, dok će svi uzorci iz moskovske laboratorije biti transportovani u WADA-inu laboratoriju.

Prethodno je direktor moskovske klinike za laboratororijska istraživanja Grigor Rodčenko navodno naredio uništavanje 1417 uzoraka sa doping kontrole kako bi izbjegao kaznu.

Ukoliko Međunarodna atletska federacija (IAAF) usvoji suspenziju, ruski atletičari će propustiti Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Čelni ljudi Atletskog saveza Rusije imaju različite komentare na optužbe za doping, a u skandal se upetljao čak i Vladimir Putin.

"Ako već optužujete, onda trebate imati bilo kakve dokaze. Šta se krije iza svega? Nije naše da se bavimo razlozima koji stoje iza ovog skandala", rekao je Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina.

"Rusija je učinila mnogo za sport i sportiste i mnogo ulaže. A opet, mi stalno moramo dokazivati nekome nešto. Na kraju krajeva, pričamo o atletici koja se suočava sa optužbama, pa zašto onda napadate celu zemlju? Ruska antidoping agencija je potpuno nezavisna od države", istakao je ministar sporta Rusije Vitalij Mutko.

Predsjednik Atletskog saveza Rusije Vadim Zeličenok smatra da ove optužbe imaju veze sa politikom, i da se nada da one neće uticati na moral ruskih sportista, dok je direktor antidoping agencije Rusije Nikita Kamaev šokiran odlukom o privremenom obustavljanju rada moskovske laboratorije.

Predsjednik IAAF Sebastian Coe pozvao je Rusiju da do kraja ove sedmice zvanično odgovore na optužbe iz WADA-e.

"Želim objašnjenje. Potpuno sam šokiran navodima WADA-e, a trebat će nam vremena da sagledamo sve detalje optužbi. Moram zatražiti izvještaj Ruske federacije do kraja sedmice".

Konačna odluka o cijelom slučaju i suspenziji Rusije bi trebala biti donijeta u petak, 13. novembra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.