Kraj vladavine Vladimira Klička: Tyson Fury je novi šampion!

Fury novi prvak teške kategorije

Kraj vladavine Vladimira Klička: Tyson Fury je novi šampion!

M. Šljivak

Tyson Fury novi je svjetski prvak u teškoj kategoriji. On je večeras u Dusseldorfu pobijedio Vladimira Klička, te je postao šampion po IBF, WBO, IBO i WBA verzijama.

Prva runda nije ponudila veća uzbuđenja. Oba boksera su ispitivala snage, ali bez većih i jačih udaraca. 

Fury je nešto bolje odradio drugu rundu. Radio je dosta ofanzivnu borbu, ali nije uspio da zada neki ozbiljniji udarac prema šampionu.

Kličko je bio dosta uspavan na početku meča. Odlučio se na svoju prepoznatljivu defanzivnu taktiku, koja mu nije donosila ništa. Tek u četvrtoj rundi je Furyja pogodio poznatim direktom, ali to je bilo sve što je uspio.

Nastavio je Fury s boljom borbom i u nastavku. Pogađao je Klička, pravio mu je štetu, a šampion jednostavno nije mogao da uzvrati. Izgledao je nemoćno pred Britancem, koji je izgledao zaista dobro u ringu.

Kličko je shvatio da je u bodovnom zaostatku. Krenuo je žešće od sedme runde prema Furyju, ali nije uspijevao da ga pogađa. Jurio je britanskog boksera po ringu, a u devetoj rundi ga je konačno uspio pogoditi direktom. Ipak, odmah potom je Fury uzvratio sjajnim krošejom, te je dobro uzdrmao Ukrajinca. 

Ukrajinac je do kraja morao ići na nokaut. Nije dozvolio Fury da Kličko dođe do neke serije sve do samog finiša, kada je Britanac ipak primio nekoliko žestokih udaraca. 

Ipak, to na kraju nije bilo dovoljno, pa je Fury postao novi prvak svijeta u teškoj kategoriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.