Podjelom nagrada završen miting 'Mladi za mlade'

V Internacionalni plivački miting

Podjelom nagrada završen miting 'Mladi za mlade'

Za dane vikenda u Olimpijskom bazenu Sarajevo vladala je prava takmičarska atmosfera, gdje se okupio do sada najveći broj takmičara iz 31 plivačkog kluba iz sedam država: BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Mađarska, Švedska i Slovenija.  

Ovogodišnje takmičenje okarakterisano je kao nasjmasovniji plivački miting u kojem je vlada velika konkurencija i u muškoj ali i ženskoj kategoriji plivača koji su se trudili da isplivaju dobra vremena, ali i da osvoje vrijedne novčane i materijalne nagrade koje je obezbjedio organizator uz pomoć sponzora.

U subotu prvog dana takmičenja u jutarnjim satima uslijedilo je Svečano otvaranje V Internacionalnog plivačkog mitinga „Mladi za mlade“ kojem je predhodio svečani defile plivačkih klubova, zatim intoniranje himne, a zatim i svečano proglašenje otvaranja mitinga, koji je ove godine otvorio sekretar Gradske uprave, Elvir Hadžiahmetović.

Prvi dan takmičenja obilježilo je obaranje osam državnih rekorda, a državni rekorderi tog dana bili su: Bojan Nikolić iz PK Mladost BL, oborio je četiri rekorda u disciplinama 50 i 200 m prsno. Hena Mešić iz PK Sport time Sarajevo oborila je dva puta rekord u disciplini 100m leđno. Tina Tadić iz PK Sharks Sarajevo oborila je državni rekord u disciplini 200m Prsno i Amina Kajtaz iz PK Velež – Mostar u disciplini 50m delfin. 

U nedjelju, drugog dana takmičenja u kvalifikacionom dijelu programa oborena su četiri državna rekorda, a rekorderi tog dana bili su: Amer Voljevica iz PK Sport time u disciplini 50m leđno, zatim Hena Mešić iz PK Sport time u disciplini 400m mješovito, te Bojan Nikolić iz PK Mladost Banja Luka dva puta u disciplini 100m prsno. Pored oborenih državnih rekorda, u kvalifikacionom dijelu takmičenja, najviše pažnje sa tribina, ali i svih takmičara privukli su takmičari sa invaliditetom iz PK Spid: Sanjin Cero, Damir Muratović i Selma Gušo, koji su se takmičili u disciplini 50m kraul i kojima je ovo bio prvi nastup. 

Njihove trke popračene su uz gromoglasni aplauz i ovacije koji su trajli tokom cijele trke i nakon njihovog izlaska iz vode, te tokom dodjele medalja. U poslijepodnevnom dijelu takmičenja oboreno je sedam državnih rekorda, a rekorederi su: Hena Mešić iz PK Sport time dva puta u disciplini 50m leđno, Anđelo Šimić iz PK Bosna u disciplini 200m slobodno, Amina Kajtaz iz PK Velež u disciplini 100m delfin i Ersin Gec iz PK Primorac Kotor iz Crne Gore u disciplinama 200m prsno i dva puta 400m mješovito. Svi državni rekorderi nagrađeni su poklon paketima firme Aksuvital.

U drugom dijelu takmičenja, održane su finalne trke, te Grand prix utrka u disciplini 50m kraul u muškoj i ženskoj kategoriji u kojoj su najbolji bili Boris Stojanović iz PK Dinamo-Pančevo i Anemari Košak iz PK Neptun Celje. Pobjednici Grand prix trke dobili su po tablet od firme Imtec.

Ovogodišnji plivački miting koji je kvalifikacioni za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti 2017. Godine podržan je od svih relevantnih institucija: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta KS, te Olimpijski komitete BiH.

Za smještaj takmičara pobrinuo se hotel BM, a finansijsku podršku projektu pružili su: kompanija MHS,BH Telecom, Imtec, Općina Novi Grad, Harysoft, Franck i Lutrija. Medijski pokrovitelji projekta su: Radio MIX, Antena Sarajevo, Klix.ba, Sportske novosti, TVSA i Plakat doo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi