Poljaci preokretom do naslova svjetskog prvaka

Srušili još jednom veliki Brazil

Poljaci preokretom do naslova svjetskog prvaka

Po prvi put nakon 1974. godine Poljska je svjetski prvak u odbojci. Poljaci su puno uložili u organizaciju svjetskog prvenstva i na kraju im se isplatilo. Dva puta su uspjeli pobjediti trostruke uzastopne prvake, Brazilce i na kraju se zasluženo okititi naslovom prvaka.

Brazilci su u visokom ritmu odigrali prvi set koji je otišao na njihovu stranu 18:25. Imali su i u drugom setu solidnu prednost, 17:12 ali Poljaci prave preokret i voda polako ide na njihov mlin. Treći je odlučen u završnici kod 23:23 Mika osvaja jedan poen, Lucarelli u napadu pogađa u antenu i dvorani je ludnica, Poljska vodi 2:1. Odluka o prvaku pada u četvrtom setu.

Wlazly je izborio poen za 23:21, Eder je zaustavljen i Poljaci imaju meč loptu. Lucarelli je spasio prvu, Wlazly je nezaustavljiv na drugoj i Brazil je nakon tri uzastopna naslova na koljenima. Poljska je pred 11.000 gledalaca u Katowicama slavila 18:25, 25:22, 25:23, 25:22 za drugi naslov svjetskog prvaka, prvi nakon 1974. godine.

Mateusz Mika je vodio Poljsku do naslova sa 22 poena, Mariusz Wlazly je izborio 14, Michal Winiarski 13. 18 poena koliko su osvojili De Souza i Lucarelli bilo je premalo Brazilcima da uzmu i četvrtu titulu zaredom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.