Sebastian Coe kandidat za predsjednika IAAF-a

Nekada poznati atletičar

Sebastian Coe kandidat za predsjednika IAAF-a

Dvostruki olimpijski pobjednik na 1500 metara, Britanac Sebastian Coe najavio je svoju kandidaturu za predsjednika Međunarodnog atletskog saveza (IAAF).

Coe je u svojoj karijeri osvojio dva zlata u Moskvi i Los Angelesu na 1500 metara, dok je na 800 metara dva puta srebrni. Sa Evropskih prvenstava ima jedno zlato, dva srebra i jednu broncu.

"Kandidat sam za predsjednika IAAF-a, mjesto koje će biti ispražnjeno u kolovozu sljedeće godine", izjavio je 58-godišnji Coe za francuski sportski dnevnik "L'Equipe".Coe, koji je trenutačno jedan od dopredsjednika IAAF-a, smatra kako krovna svjetska atletska udruga treba promjene, te sebe vidi na čelu umjesto sadašnjeg prvog čovjeka IAAF-a Senegalca Laminea Diacka (81).

Između ostaloga, Coe tvrdi kako se svjetsko prvenstvo treba smanjiti sa sadašnjih 10 dana, jer je ovakav format predugačak da bi bio napet za televizijske gledatelje, pogotovo mlađe generacije. Također, Coe smatra kako je sistem takmičenja u "Dijamantnoj ligi" prenatrpan.

Osim što je dopredsjednik IAAF-a, Coe je obnašao i dužnost predsjednika Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012., te je predsjednik Britanskog olimpijskog odbora.Najveći konkurent Coeu trebao bi biti legendarni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.