Spektakularno završen Poreč Major

Spektakularno završen Poreč Major

E. Škorić

Turnir u odbojci na pijesku Swatch Beach Volleyball Major Series spektakularnom završnicom okončan je u nedjelju u Poreču finalnim okršajem u muškoj konkurenciji.

Nakon više od 200 odigranih mečeva u proteklih šest dana spektakl je okončan. Na kraju su na tronu slavili Holanđani Alexander Brouwer i Robert Meeuwsen. Početak finalnog meča na prepunom stadionu Peškere označila je hrvatska himna u izvedbi dvojca 2CELLOS, kojeg je do Poreča helikopterom dovezao veliki Felix Baumgartner. Prethodnih nekoliko dana ljubitelji odbojke na pijesku uživali su u vrhunskim mečevima najboljih igrača svijeta koji su u Poreč došli označiti početak jedne nove ere ovoga sporta.

Također, težili su da se izbore za svoj dio nagradnog fonda od 800 hiljada dolara, a naravno i za bodove za Rio 2016. No, između 32 najbolja tima, samo su najbolji stigli do kraja. Neizvjesni finalni meč vodio se između Kanađana Josha Binstocka i Sama Schachtera protiv Brouwera i Meeuwsena. Nakon dva kratka seta pobjedu su slavili Holanđani rezultatom 2:0. Samo 39 minuta bilo je dovoljno za trijumf.

„Kad smo 2013. osvojili naslov svjetskih prvaka, to je velikim dijelom bila zasluga publike i navijača koji su nas podržali da idemo dalje. No, Poreč je to sve nadmašio. Izvrstan je osjećaj pobijediti, pogotovo ovdje gdje prije nismo imali priliku igrati“, izjavili su sretni Holanđani.

Prije finalnog spektakla, meč za broncu odigrao se između Nummerdora i Varenhorsta (Holandija) i Ranghieria i Carambule (Italija), a nakon 58 minuta igre s rezultatom 2:1 slavio je dvojac sa „Čizme“. Nakon pobjede Brazilki Larisse i Talite i proglašenjem pobjednika u muškoj konkurenciji okončan je do sada neviđeni sportsko-zabavni događaj, čiji je cilj zavladati svijetom sporta i odbojku na pijesku dovesti na tron. I

zvršni direktor kompanije Beach Majors, koja je partnerstvom s Red Bullom pokrenula ovaj veliki sportski projekt - Hannes Jagerhofer nije skrivao oduševljenje te se zahvalio svima koji su uveličali ovaj historijski početak novog doba odbojke na pijesku.

Swatch Beach Volleyball Major Series svoj put svijetom nastavlja već 9. juna u Norveškoj, a zatim se seli u Švicarsku te okončava svoju ovogodišnju sezonu velikim finalom u SAD-u. Više o natjecanju, seriji i igračima potražite na www.swatchmajorseries.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.