Francuska bolja od Makedonije, drama u skandinavskom derbiju
Foto: EPA

Evropsko prvenstvo

Francuska bolja od Makedonije, drama u skandinavskom derbiju

Danas je u Poljskoj započelo Evropsko prvenstvo za rukometaše a, osim Hrvatske, pobjede na startu ostvarile su selekcije Francuske i Islanda.

Francuska je u okviru Grupe A savladala Makedoniju rezultatom 30:23, a pitanje pobjednika riješeno je u drugom poluvremenu. Makedonci su u prvih 30 minuta bili ravnopravan rival favorizovanom protivniku, a na odmor se otišlo pri rezultatu 12:12.

U nastavku utakmice, Francuzi su ubacili u brzinu više i na kraju su stigli do prilično ubjedljive pobjede od sedam golova razlike.

Najefikasniji igrač u pobjedničkom sastavu bio je Sorhaindo sa šest pogodaka, dok je jedan manje dodao Valentin Porte. Nikola Karabatić nije bio na svom nivou, a utakmicu je završio sa dva pogotka iz sedam pokušaja.

U Makedoniji je, očekivano, najefikasniji bio Kiril Lazarov sa devet pogodaka, ali iz pomalo nevjerovatnih 17 pokušaja. Zapažen nastup imao je i Dejan Manaskov, koji se u listu strijelaca upisao pet puta.

U okviru Grupe B na rasporedu je bio skandinavski derbi Islanda i Norveške. Nakon vrlo izjednačene utakmice i dramatične završnice, pobjedu je odnijela reprezentacija Islanda, koja je slavila rezultatom 26:25.

Prvo poluvrijeme pripalo je Norvežanima, koji su na odmor otišli sa prednošću od 11:10, da bi u nastavku utakmice Island bio za nijansu bolji rival na terenu. Pobjedu Islanđanima donio je Valur Sigurdsson, koji je 11 sekundi prije kraja pogodio za konačan rezultat utakmice.

Aron Palmarsson je sa osam pogodaka predvodio listu strijelaca na ovoj utakmici, dok je njegov saigrač Sigurdsson postigao šest pogodaka i to bez ijednog promašaja iz igre. Kod Norvežana je najefikasniji bio Bjornsen sa sedam golova.

Evropsko prvenstvo:

Francuska - Makedonija 30:23
Island - Norveška 26:25

Francuska: Gerard, Omeyer, Remili, Nyokas, Narcisse 2, Honrubia, N. Karabatić 2, Mehe 4, Abalo 3, Sorhaindo 6, Guigou 4, L. Karabatić 3, Fabregas 1, Derot, Porte 4, Kounkoud.

Makedonija: Dupjachanec, Ristovski, Manaskov 5, Stoilov 1, Lazarov 9, Mitkov, Jonovski, Mirkulovski 2, V. Markoski, N. Markoski, Mojsovski, Pribak 1, Georgievski 4, Ojleski, Kuzmanovski 1, Peshevski. 

Island: Gustavsson, Edvardsson, Svavarsson 2, Kristjansson 1, Palmarsson 8, Karason, Hallgrimsson 1, Atlason 3, Sigurdsson 6, Gudjonsson, A. T. Gunnarsson, Petersson 3, Gunarsson 2, Sigurmannsson, B. M. Gunnarsson, Helgason.

Norveška: Erevik, Christensen, Sagosen 3, Kristensen, Hykkerud, Myrhol, Overby, Mamelund, Tonnesen 3, Jondal 3, Bjornsen 7, Lindboe 1, Gullerud, O'Sullivan 2, Reinkind 3, Hansen 3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi