Od nove ere rukometa do komesara haškog optuženika
Foto: zurnal.info

Blago nama dok je nama nas

Od nove ere rukometa do komesara haškog optuženika

E. Škorić

Dragomir Šaponja nalazio se na optužnici koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju formirao u predmetu "Meakić i drugi", a danas je slobodan čovjek i uz sve to - funkcionier u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine!

Ako se pitate zašto nam je sport na najnižim granama i zašto nikako da krenemo naprijed, odgovor stoji u činjenici da su u sportskim strukturama nalaze ljudi koji nemaju puno veze sa sportom, pa čak i ratni zločinci.

Mnogi preživjeli logoraši iz Prijedora tražili su od Tužilaštva BiH procesuiranje Šaponje, koji je navodno kao pripadnik srpskih snaga od maja do oktobra 1992. godine okupio više od tri hiljade bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata koji su bili zatvoreni u logoru Omarska, gdje su ubijani, seksualno zlostavljani, tučeni i mučeni na razne načine, kako se navodi u optužnici.

Šaponja je misteriozno nestao u  izmijenjenoj optužnici u predmetu "Meakić i drugi " 2001. godine, a nije ga bilo ni u optužnici 2002. godine protiv "Meakića i drugih", piše Žurnal.

Taj isti Dragomir Šaponja komesar je za Kup takmičenja u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine i potpredsjednik UO Rukometnog saveza Republike Srpske, predsjednik Regionalnog rukometnog saveza Prijedor, kao i delegat u Skupštini RS BiH.

U Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine pravdaju se da nisu znali kako se ime Dragomira Šaponje nalazilo na optužnici za ratne zločine počinjene u BiH.

„Mi nismo imali pojma o tome, ukoliko je to tačno, tražićemo na narednoj sjednici od RS Republike Srpske, da nam dostave novi prijedlog komesara za kup takmičenja BiH", rekao je predsjednik RS BiH Amir Zahirović za Žurnal na pitanje da li je imao dokaze da je Šaponja na optužnici Haškog tribunala.

„Ja mislim da on nema ni osnovnu školu. Miličević ga je uvukao u Upravni odbor  RS RS-a. Pisao mi je uvredljive poruke i prijetio, rekavši da ne zaboravim da  je on bio svjedok u Hagu u slučaju Miroslava Kvočke", izjavio je za Žurnal.info Miro Bijelić, nekadašnja legenda Borca.

Nekadašnji selektor BiH i predsjednik Skupštine RK Doboj nije bio za imenovanje Šaponje u strukture RS BiH.

„Regionalni rukometni savez Doboj apsolutno je bio protiv izbora Dragomira Šaponje na mjesto u strukturama RS BiH i RS RS-a. Ni svojom stručnošću ni obrazovanjem ni moralnim karakteristikama, on nije za tu poziciju. Obrazloženje predsjednika Amira Zahirovića je bilo da se savez mora formirati, i da se na takve stvari ne može gledati sada. Po meni to ne može i ne smije biti obrazloženje", izjavio je Rađa, a prenosu Zurnal.

I tako, od nove ere rukometa ne bi ništa. Stjerani smo u kut i vjerovatno ćemo tu, skučeni, bespomoćno vrištajući, ostati još dugi niz godina. Za bolje sutra ne treba raditi sutra, već danas. Sutra će biti kasno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi