Đoković po treći put osvojio Wimbledon!

Bolji od Federera u finalu

Đoković po treći put osvojio Wimbledon!

E. Škorić

Najbolji teniser svijeta u ovom trenutku, Novak Đoković, osvojio je Wimbledon!

Đoković je u finalu Wimbledona savladao u četiri seta Rogera Federera u jednom dosta uzbudljivom i kvalitetnom meču. Bilo je 7:6 (7-1), 6:7 (10-12), 6:4, 6:3.

Veliko finale otvorio je Federer svojim servisom. Siguran je bio, baš kao i Novak u drugom gemu. I u naredna dva gema obojica sigurni, Roger ipak u šestom gemu s nulom dobija Novaka i stiže do brejka. 

Đoković uzvraća već u narednom gemu. Nakon što je vratio izgubljeni servis, Đoković je bio siguran na servisu za 4:4. Set je otišao u taj-brejk i Đoković osvaja prva tri poena, a Federer je uspio na kraju osvojiti samo jedan poen.

Velika borba nastavljena je i u drugom setu. Federer je imao dvije šanse za brejk u petom gemu, ali je Đoković uspio da osvoji gem na svoj servis. I drugi set je išao u taj-brejk, gdje je Federer uspio da se vrati i da poravna na 1:1.

Srbijanski teniser je u trećem gemu trećeg seta uspio da stigne do brejka, kojeg je sačuvao do kraja i imao je 2:1 vodstvo poslije. Četvrti set se ispostavio odlučujućim, pošto je Novak odigrao briljantno.

Federer je prvi servirao, bio je siguran, kao i Novak u drugom gemu. I u naredna dva gema nije se ništa značajno promijenilo, a onda pad koncentracije kod Švicarca i Đoković u petom gemu dolazi do brejka, ispostaviće se ključnog u borbi za novu titulu. 

Pokušavao je Federer da se vrati jednim brejkom, ali je Đoković mirno odradio svoje servis-gemove do kraja, a mogao je i ranije da riješi meč, pošto je u sedmom gemu dva puta imao brejk-šansu, ali oba se puta Švicarac uspijevao spasiti.

Đokoviću je ovo treća titula u Londonu poslije 2011. i 2014. godine, te ukupno deveta Grand slam titula. Jedino, kao što znamo, nije uspio da osvoji French Open. U Australiji je četiri puta slavio, na US Openu jednom i u Wimbledonu tri puta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti