RG: Đoković traži novo finale, okršaj Wawrinke i Murraya

Polufinalni mečevi

RG: Đoković traži novo finale, okršaj Wawrinke i Murraya

Trinaesti dan takmičenja na drugom Grand Slamu sezone donosi nam polufinalne okršaje u obje konkurencije.

Od 13 časova na centralnom terenu Philippe Chatrier snage će odmjeriti prvi reket svijeta, Amerikanka Serena Williams, i Holanđanka Kiki Bertens.

Serena je tokom turnira u Parizu pokazala izuzetno promjenljivu formu. U prva dva kola američka teniserka je ubjedljivo savladala Slovakinju Rybarikovu (6:2, 6:0), a potom i Brazilku Pereiru (6:2, 6:1). Uslijedio je težak meč sa domaćom igračicom Kristinom Mladenović i trijumf u dva izueztno napeta seta (6:4, 7:5).

U osmini finala Serena je nadigrala Ukrajinku Elinu Svitolinu (6:1, 6:1), da bi u četvrtfinalu bila na ivici poraza protiv Yulie Putintseve. Kazahstanka je stigla na prag velikog iznenađenja (7:5, 4:4), međutim, iskusna Amerikanka uspjela je osvoji osam od narednih devet gemova i da dođe do plasmana u polufinale turnira.

Kiki Bertens je u Parizu izgubila dva seta. Na startu je iznenadila osvajačicu Australian Opena, Njemicu Angelique Kerber, te je slavila sa 6:2, 3:6, 6:3.

Itaijanka Camila Giorgi uspjela je 58. igračici svijeta da uzme samo pet gemova (6:1, 6:4), ali je potom Ruskinja Darija Kasatkina dobro namučila Holanđanku. Bertens je u narednu rundu prošla nakon 2 sata i 48 minuta lavovske borbe (6:2, 3:6, 10:8).

Novo iznenađenje Holanđanka priređuju u osmini finala savladavši Amerikanku Madison Keys (7:6, 6:3), da bi sjajnu formu potvrdila u jučerašnjem duelu sa 9. igračicom svijeta, Švajcarkom Timeom Bacsinszky (7:5, 6:2).

Treba napomenuti da su Serena Williams i Kiki Bertenes zabilježile jedan međusuban duel. Više uspjeha imala je Amerikanka koja je prošle godine slavila na US Openu rezultatom 7:6, 6:3. 

U isto vrijeme na teren Suzanne Lenglen izaće Španjolka Garbine Muguruza i Australijanka Samantha Stosur.

Muguruza je nakon teške pobjede nad Schmiedlovom (3:6, 6:3, 6:3), vezala četiri ubjedljive pobjede, i to redom protiv Myrtille Georges (6:2, 6:0), Yanine Wickmayer (6:3, 6:0), Svetlane Kuznetsove (6:3, 6:4) i Shelby Rogers (7:5, 6:3). 

Stosur je u prvom kolu bila bolja od Misaki Doi (6:2, 4:6, 6:3), a uslijedile su potom pobjede nad Shuai Zhang (6:3, 6:4), Luciom Safaravom (6:3, 6:7, 7:5), Simonom Halep (7:6, 6:3) i Tsvetanom Pironkovom (6:4, 7:6).

Muguruza i Stosur do sada su jednom ukrštale rekete, a trenutno u vodstvu je Australijanka koja je prije dvije godine savladala Španjolku u Madridu sa 2:1 u setovima.

Po završetku ova dva meča gledaćemo duele Đokovića i Thiema, odnosno Murraya i Wawrinke.

Najbolji teniser svijeta za protivnika će imati nezgodnog Austrijanca, inače 15. igrača svijeta. Nema sumnje da je Đoković ubjedljivi favorit u ovom meču, ali svakako da se ne smije ni u jednom trenutku potcjenjivati teniser poput Thiema. 22-godišnji Austrijanac ove godine osvojio je tri turnira, uključujući i onaj u Nici koji je poslužio kao zagrijavanje za drugi Grand Slam sezone.

Đoković je u 2016. već podigao pet trofeja, ali osvajanjem turnira u glavnom gradu Francuske srbijanski teniser bi kompletirao Grand Slamove i tako ušao u uzak krug tenisera kojima je to pošlo ta rukom. Zbog toga, ali i rezultata iz prethonog perioda, Đokoviću se daju izrazito velike šanse za plasman u finale, kao i za osvajanje titule na Roland Garrosu.

Nešto uzbudljivije trebalo bi da bude u okršaju Švajcarca Stana Wawrinke i Britanca Andyja Murraya.

Prošlogodišnji osvajač turnira u Parizu nije briljirao u proteklih 11 dana, ali je na kraju uspio da ostvari plasman među četiri najbolja igrača. Isto važi i za drugog tenisera svijeta koji je takođe uložio dosta napora da bi došao do same završnice.

U dosadašnjem dijelu karijere ova dva igrača odigrala su 15 međusobnih duela. Murray trenutno vodi sa 8:7, ali svakako treba imati na umu da Britanac nije zabilježio niti jednu pobjedu na šljaci. Wawrinka je u dva navrata slavio na zemljanoj podlozi i to u Rimu 2008. i Monte Carlu 2013. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi