Sramota: Umjesto u finale, bh. nordijci stigli kući

Zbog nedostatka novčanih sredstava

Sramota: Umjesto u finale, bh. nordijci stigli kući

Naši predstavnici na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju ostvarili su odlične rezulate, ali nažalost nedostatak finacijskih sredstava spriječio ih je da se za još bolji rezultat bore u finalnoj utrci.

U kvalifikacijama za nastup na utrci 10 kilometara slobodno, danas su nastupile Tanja Karišik, Snežana Borovčanin i Dejana Košarac. Tanja Karišik je zauzela šesto mjesto sa 14:20.2 što je bilo dovoljno da se nađe među deset nordijki koje su izborile nastup u finalu.

 

Tanja je kasnila za pobjednicom Dianom Rasimovičiūtė skoro 59 sekundi. 

Snežana Borovčanin je bila 32.sa 16:40.6, Dejana Košarac mjesto ispod sa 16:44.9. I jedna i druga su imale zaostatak veći od tri minute. 

 

U kvalifikacijama za utrku na 15 kilometara slobodno kod nordijaca nastupila su četvorica skijaša iz BiH. Najbolji rezultat je ostvario Mladen Plakalović koji je sa 25:51.3 zauzeo deveto mjesto te je sa 58.1 sekundom zaostatka dohvatio nastup u finalu. 

 

Nemanja Košarac je završio kao 18. (26:21.5), Goran Košarac je bio 37. (27:49.5). Najlošiji rezultat je ostvario Marko Starčević koji je bio tek 54.sa 29:16.1. Pobjednik kvalifikacija kod nordijaca bio je Rumunj Viorel Andrei Palici sa 24:53.2. 

 

Međutim i pored ovih sjajnih rezultata za naše nordijce oni neće nastupiti na finalnoj utrci. Tanja Karišik i Mladen Plakalović neće imati priliku da brane boje naše reprezentacije u finalnoj utrci. Naime naši predstavnici su se morali vratiti kući zbog nedostatka sredstava. 

 

Ove godine skijaški savez je od države Bosne i Hercegovine dobio svega 9.000 KM. Pokušali su treneri i ostatak osoblja dogovoriti sa organizatorima naknadno plaćanje hotela i ostalih troškova, ali im to nije pošlo za rukom. Nordijci su morali kući, a naš sport je još jednom dotakao dno. 

 

Vrijedi dodati da se Plakalović koji je prošao u finale u prošlosti slikao sa majicom ratnog zločinca Radovana Karadžića na sebi, što je uzrokovalo veliki skandal u bosanskohercegovačkom sportu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.