18.12. 2004. su ga otjerali, 18.12.2017. Toronto ovacijama posljednji put ispraća Cartera
Foto: Screenshot

Posljednji let Vinsanityja u Air Canada Centru?

18.12. 2004. su ga otjerali, 18.12.2017. Toronto ovacijama posljednji put ispraća Cartera

Kanada je 1995. godine dobila dva NBA tima, Vancouver Grizzliese i Toronto Raptorse, ali NBA košarka u ovoj državi jedva da je postojala prije nego što je 1998. godine dres Raptorsa obukao Vince Carter i pridružio se svom rođaku Tracyju McGradyju.

Legendarni Carter možda nikada nije ostvario karijeru koja odgovara njegovom talentu, ali je sigurno jedan od "osnivača" NBA košarke u Kanadi i čovjek zbog kojeg su utakmice iz Air Canada Centra postale poslastica svih zaljubljenika u ovaj sport.

Ipak, njegova veza sa Raptorsima je često išla iz krajnosti u krajnost, od ljubavi do mržnje, a jedan od najbolnijih dana u njegovoj karijeri je bio 18.12.2004. kada ga je Toronto trejdovao u New Jersey Netse, u zamjenu za Alonza Mourninga, Erica Williamsa, Aarona Williamsa i dva picka prve runde Drafta.

Otjeran je Carter zbog čestih povreda i "manjka želje", mnogi su ga navijači prozvali izdajnikom, dok ni on nije ostajao dužan Torontu i tadašnjem vodstvu ekipe.

Zvižduci upućivani Carteru kada god bi se vratio u Air Canada Centar su davna prošlost, a večeras je iz svog nekadašnjeg doma, možda i posljednji put, ispraćen ovacijama i aplauzom, onako kako i zaslužuje.

Uprkos želji da odigra još jednu NBA sezonu, ova će za legendarnog Vinsanityja vjerovatno biti posljednja, pa je u dresu Sacramento Kingsa, navjerovatnije, zadnji put u karijeri kročio na parket Air Canada Centra, gdje je odmjerio snage sa svojom nekadašnjom ekipom.

Toronto je slavio pobjedu, ali kraj utakmice je pripao Vinceu koji je prilikom izlaska iz igre pozdravljen kao nakon neke od utakmica u kojima je postizao 40-50 poena u dresu Toronta, u prvim godinama 21. vijeka.

A nije Carter mogao odoliti da posljednji put, makar i na zagrijavanju, podsjeti Toronto na "stare dane", na vrijeme kada je bio "Half Man Half Amazing".

Top Komentari

Benjamingst
Ja zivim u Sacramentu CA.... I Kings je vec skoro 12 godina bez playoffa.... kad se sjestim Arco arene I Tim iz snova.... Diva, Peak, Webber, Crist, Bobby, Hido.... Ovo danas je nula...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi