Kreće potraga za Hadžibegićevim nasljednikom: Trener modernih nogometnih shvatanja treba Zmajevima

Ko će na klupu BiH?

Kreće potraga za Hadžibegićevim nasljednikom: Trener modernih nogometnih shvatanja treba Zmajevima · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Faruk Hadžibegić, broji svoje posljednje dane na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dileme oko njegove selektorske sudbine nema, kao što je nije bilo ni pola sata nakon sramnog domaćeg poraza Zmajeva od Luksemburga. Već tada Sportsport.ba je donio informaciju o Hadžibegićevom odlasku s klupe nacionalnog tima, koju je u svojoj izjavi, istina onako između redova, potvrdio i prvi čovjek Nogometnog saveza BiH, Vico Zeljković. 

Četiri utakmice u kvalifikacijama za EP i samo tri boda, te uz to očajna igra, presudili su Hadžibegiću i čelni ljudi bh. fudbala već su se dali u potragu za njegovim nasljednikom. Samim tim priznali su svoju grešku, jer ruku na srce, i uz svo uvažavanje, Hadžibegić nije trebao biti ni imenovan za selektora.

Njegovo vrijeme je prošlo. Nekada veliko igračko ime ostalo je "trenerski zarobljeno" u nekim devedesetim godinama prošlog stoljeća, a da je tako govore i informacije do kojih je Sportsport.ba došao.

Jednostavno, igrači nisu mogli shvatiti njegove zahtjeve, a on nije nikako uspijevao da se prilagodi modernijem shvatanju fudbala, što su zapravo reprezentativci očekivali pa na kraju krajeva nikako nije moglo doći do 'klika' među njima.

U takvim situacijama bruka protiv Luksemburga je bila neizbježna. I upravo zbog toga, kako Sportsport.ba saznaje, u Nogometnom savezu će pokušati pronaći mlađeg trenera, koji prati moderne trendove nogometne igre i ovaj put neće biti presudno, da li je domaći stručnjak, stranac, ili da stvar bude gora Bošnjak, Srbin ili Hrvat.

Oglasi

A, upravo je to odigralo bitnu ulogu prilikom odabira selektora na odlasku. Kako bi se smirio bošnjački puk i bošnjački članovi Izvršnog odbora koji se tu nalaze uglavnom samo da klimaju glavom, odlučeno je da selektor mora biti Bošnjak.

Neće to priznati niko u bh. nogometnoj vladi, no nakon isteka ugovora sa Ivaylom Petevom, dobro obaviješteni izvori iz Nogometnog saveza su nam upravo govorili - red je na Bošnjaka.

Hadžibegić je dobio priliku, poslužit ćemo se njegovim rječnikom i mnogo bolju "pole position" od Peteva, no na njegovu ali i našu žalost, nije ju iskoristio.

Ali, bitka za odlazak na Evropsko prvenstvo nije izgubljena. Kvalifikacije jesu, no ostaje baraž izboren kroz Ligu nacija. Svjestan toga je i prvi čovjek bh. nogometa, Vico Zeljković.

I to je zapravo i jedina dobra stvar nakon ove rezultatske katastrofe. Zeljković ne bježi od odgovornosti i ne brani tvrdoglavo odluku da se Hadžibegiću ukaže povjerenje. No, ovaj put zajedno sa svojim saradnicima će morati bolje birati, a i članovi bh. nogometne vlade iz reda Bošnjaka morat će u procesu odlučivanja imati značajniju ulogu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Jer vrijeme je da i oni preuzmu odgovornost i inicijativu te da se prestanu skrivati iza Zeljkovića. Nogometni izbori su iduće godine, a neodlazak na EP, bez obzira na sva lobiranja koja prate izbore, bar ovih šest predstavnika IO iz reda Bošnjaka, može skupo koštati.

Top Komentari

Ajax11
Kako kaze Lula , kod nas ti je to , dodzeš malo kuči , poklone podjeliš , kolači i fazoni pa kad je red na tekmu, jedva hodaš ! Naš mentalitet ni 3 Gardiole neče promjeniti- dovodite koga hočete
3 0
starmac
Trener moderni svatanja mora znat sastavi ekipu da bude u ekipi 2 Bošnjaka,2 Srbina,2 Hrvata,2 Jevreja,2 Roma i 2 *****a nije bitna nacija!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi