Sahranili velikane Serije A i izazvali bijes na Apeninima

Na jugu Italije vole svoje, ali tuđe ne poštuju

Sahranili velikane Serije A i izazvali bijes na Apeninima

Edmir Škorić

U slučaju da na stadionu Diega Maradone Napoli pobijedi Salernitanu, a drugoplasirani Lazio ne pobijedi Inter, Napoli će i službeno postati prvak Italije šest kola prije kraja.

Jasno je svima odavno da je Napoli novi prvak Italije, no samo je pitanje u kojem trenutku će Napolitanci početi sa zvaničnom proslavom. Moglo bi to biti već u narednim danima.

Utakmica na San Siru između Lazija i Intera igrat će se u 12:30 u nedjelju, a Napoli i Salernitana će na teren istog dana u 15 sati. Ako Inter osvoji barem bod, Napoli će pred svojim navijačima igrati za titulu.

Za Napoli će to biti prva titula nakon 1987. i 1990., kada im je prve dvije titule u povijesti kluba donijela generacija predvođena Maradonom. Ukupno bi bila treća.

Napoli je imao izuzetnu sezonu. Istina, u posljednje vrijeme nisu u najboljoj formi, zato su ispali u četvrtfinalu Lige prvaka od Milana, neočekivano kiksali u duelu s Veronom (0:0) u 30., a izgubili od Milana u 28. kolu sa 4:0 na svom stadionu. No, na njihovu sreću, imali su ranije već veliku bodovnu zalihu pa mirno privode stvari kraju.

Ekipa pod vodstvom Luciana Spallettija ima 25 pobjeda uz tri remija i tri poraza te 78 bodova, odnosno čak 17 više od drugoplasiranog Lazija. Ubjedljivo su najefikasnija momčad šampionata sa 67 golova, a i imaju jednu od najboljih odbrana sa 21 primljenim golom.

Oglasi

Sve u svemu, sezona za pamćenje o kojoj će se dugo pričati. Na ovo su Napolitanci čekali preko 30 godina i na red je došlo da se vesele.

No, kakvi već jesu, ne mogu a da u svom slavlju ne iskazuju mržnju prema ostalim rivalima. Tako su navijači napravili improvizovano groblje sa lijesom na kojem su bili poredani šalovi Intera, Milana, Torina i Juventusa.

Navijači ostalih timova odmah su reagovali i podsjetili ih da imaju samo dvije titule, dok Juventus naprimjer ima 36, Inter i Milan po 19, Genoa 9, Torino, Bologna i Pro Vercelli po 7.

Napoli će se trećom titulom izjednačiti s Romom, koja je bila prvak posljednji put davne 2001. godine. Inače, dodajmo još da je Napoli jedan čak osam puta prvenstvo završavao na drugom mjestu.

Oglasi

Spalletti je dobio velike pohvale za svoj nevjerovatan rad u Napoliju ove sezone, pokazujući uzbudljiv i pametan tip napadačkog nogometa, izvlačeći najbolje iz zvijezda kao što su Victor Osimhen, Khvicha Kvaratskhelia i Kim Min-Jae.

“Još uvijek nedostaju bodovi, još nije gotovo. Sjećam se kad sam pričao o tome u porodici, podijelio sam to s dvojicom sinova koji su sada odrasli, a obojica su mi rekli u Napulju ne možeš ne ići, ali onda morate pobijediti jer bilo je jako jakih trenera i igrača koji su igrali veličanstven nogomet koji me uvijek oduševljavao", kazao je Spalletti.

Za kraj, Spalletti je poslao poruku navijačima Napolija uoči partija Scudetta.

"Kad god se to dogodi, ako i kada budemo prvaci, moramo biti dostojanstveni. Moramo se ponašati dobro i u zabavi. Moramo znati da ovaj sport pripada djeci, koja će biti posvuda po gradu i ne smijemo dozvoliti da im se nešto loše dogodi".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Napolijev vjerovatni meč za titulu igra se sutra, a sve osim pobjede Spallettijevog tima bila bi prava senzacija. Volcanobet kladionica nudi vam kvote za ovaj duel, ali i za sve druge duele u svim sportovima sa sjajnim kvotama.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi