Burna tri kola i za službena lica u Prvoj ligi: Neko se 'spasio', neko i ne, a bura je tek počela

Na ispitu Komisija za suce i suđenje

Burna tri kola i za službena lica u Prvoj ligi: Neko se 'spasio', neko i ne, a bura je tek počela

S. Mlaćo
Pred nama je ekstra zanimljiva završnica u Prvoj ligi FBiH.

Odigrana su tri kola nastavka sezona, a sada slijedi 12 više nego uzbudljivijih.

Na ispitu su svi, a posebno službena lica o kojima se uvijek mnogo piše. I protekla tri kola donijela su dosta bure, dosta zamjerki, dosta protesta klubova, odnosno nezadovoljstva.

Ceh su na sjednici Komisije za suce i suđenje platili Jure Delić i Sandi Ljevo, dvojac iz istog grada - Mostara. Delić je bio glavni sudija meča Zvijezda – Jedinstvo (3:0), a Ljevo se našao na centru u duelu Orašja i Budućnosti (1:2). Pokazao je čak 17 žutih kartona, tri crvena kartona domaćima, te dva penala, po jedan za oba tima. Zamjerki su imali i jedni i drugi. Domaći su kazali da im je bilo jasno da ne mogu do bodova od prve minute, dok su gosti istakli da je Ljevo propustio pokazati bar još tri crvena za domaće. Kako god, ono što je Ljevo uradio u Orašju, 'vrućem terenu za službena lica' ne pamti se u Prvoj ligi, a teško i da će neko ponoviti.

Ovaj dvojac nije dobio prolazne ocjene i neće biti delegirani za naredni ciklus, odnosno tri kola. Kazna se očekivala i za Ernisa Džemidžića nakon dijeljenja pravde na meču Vis Simm Bau – Budućnosti (0:1) kada su domaći imali zamjerke, a ističe se jedanaesterac koji se pojavio na društvenim mrežama, no Džemidžić je 'spašen', što potvrđuje delegiranje za kolo koji se igra u naredna dva dana kada će biti glavni sudija meča Radnik – GOŠK. Prema informacijama koje smo dobili iz Saveza su se pravdali da su pregledali 'svoju' kameru koja im je 'pokazala' da jedanaesterca nije bilo.

Oglasi

Derbi ovog kola igra se u Kaknju gdje će snage odmjeriti Rudar Kakanj i Posušje. Na centru će se naći dobro poznato lice. Sanel Silić iz Cazina. O Siliću se mnogo pisalo u proteklom periodu, gotovo uvijek negativno, s obzirom da je isti često znao izazivati incidente kao što su prekid meča u Gradačcu, nevjerovatne sudijske odluke sa duela Iskra i Olimpika kada je trener gostiju Mirza Varešanović kazao da je Silić 'svirao korake, te hvatao se za genitalije'.

O Siliću se pisalo i vezano za izbore u NS FBiH. U Izvršni odbor NS FBiH prošao je njegov otac Mirsad, a drugi kandidat iz NS USK Said Midžan je uputio žalbu s obzirom da se radi o sukobu interesa.

Midžan je uputio žalbu, javno se požalio na sve dešavanja, ali iz Saveza mudro šute. Navodno je Siliću obećano da će naredne sezone suditi elitni rang bh. nogometa i 'pobjeći' iz Prve lige FBiH.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Kako god, Komisija za suce i suđenje koju čine Slavko Zovkić (predsjednik), Semir Kaplan (dopredsjednik), te Hajrudin Gobeljić i Nikica Bojo (članovi) je na velikim ispitu. Treba istaći da je navedena komisija nakon prvog dijela sezona dobijala brojne pohvale, no sada je mnogo protesta klubova i sigurno da će sjednice u narednom periodu biti veoma burne.

Povlaštenih ne smije biti, za sve moraju važiti ista pravila, a sve za dobrobit nogometa, u ovom slučaju Prve lige FBiH kojoj je definitivno potreban iskorak u mnogim segmentima.

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi