Je li selektor u pravu kada kaže da 95 posto reprezentativaca igra u svojim klubovima?
Robi je dao procenat od 95 posto, ali ipak čini se da je on znanto manji, neki su u međuvremenu ispali iz prvih 11 svog tima, neki već neko vrijeme ne igraju, drugi opet standardno dobri...

Kakva je forma Zmajeva pred Austriju?

Je li selektor u pravu kada kaže da 95 posto reprezentativaca igra u svojim klubovima?

Edmir Škorić

U četvrtak bh. reprezentacija u Beču igra protiv Austrije novi meč u Ligi nacija i ima priliku da nastavi seriju pobjeda.

Bh. nogometaši u dobrom raspoloženju čekaju duel sa jako nezgodnim Austrijancima i eventualno bi bodom osigurali prvo mjesto u grupi Liga nacija, s tim da su naravno želje svih nas da se to ostvari uz pobjedu.

Selektor Robert Prosinečki je tokom večerašnjeg treninga u Beču kazao da je "oko 95 posto igrača standardno u klubovima", no gledajući barem posljednji vikend, teško je ne oteti se dojmu da je ta brojka ipak znatno manja, pošto su neki naši reprezentativci makar privremeno izgubili mjesto u svojim timovima.

Na golmanskim pozicijama imamo Ibrahima Šehića, koji je standardan u turskom Erzumsporu, potom Vedrana Kjosevskog koji brani na golu Željezničara, kao i Kenana Pirića, koji nije prvi golman Maribora, ali svakako je tu kao treća opcija, umjesto Asmira Begovića.

Kjosevski je primio tri gola na Grbavici od Tuzla Cityja, Šehić jedan od Goztepea u 2:1 pobjedi njegove ekipe.

U odbrani imamo Ognjena Vranješa, koji je propustio duel Anderlechta i Genta, dok je nekoliko dana ranije odigrao 90 minuta u porazu njegovog tima od Fenerbahčea (2:0) u Evropskoj ligi.

Toni Šunjić je proteklog vikenda odigrao 90 minuta u remiju Rostova i njegovog Dinama iz Moskve (0:0). Prije toga je odigrao 90 minuta u derbiju protiv CSKA i tu je njegov tim sačuvao mrežu, baš kao i nešto ranije u duelu protiv Akhmata i njegove igre i forma svakako mogu da raduju.

Ermin Bičakčić se vratio u startnih 11 Hoffenheima i nastavlja da obavlja dobar posao u zadnjoj liniji ovog ambicioznog njemačkog bundesligaša. Protiv Augsburga za vikend u 2:1 pobjedi odigrao je 90 minuta, kao i nekoliko dana ranije u teškom meču u Lyonu (2:2) u Ligi prvaka. Prije toga je njegov tim razbio Bayer s 4:1, a naš stoper je u tom meču ušao u 59. minuti, dok se ranije oporavljao od povrede.

Ervin Zukanović (Genoa) nije igrao porazu od Napolija (1:2) u subotu, baš kao ni u ranijim mečevima protiv Intera, dok je posljednje minute u dresu svog kluba upisao u porazu od Milana krajem prošlog mjeseca.

Eldar Čivić je standardan u Sparti iz Praga, pa je igrao i ovog vikenda 79 minuta, a kolo ranije je u derbiju protiv Slavije Prag odigrao svih 90 minuta. Sigurno da može radovati što je neizostavan u timu češkog velikana.

Bojan Nastić (Genk) je minulog vikenda igrao samo prvih 45 minuta u gostima kod Mouscrona, dok je u četvrtak protiv Bešiktaša u meču Evropske lige ostao na klupi.

Muhamed Bešić je ove sezone sjajan u dresu Middlesbrougha i igra u skoro svim mečevima, te rijetko odmara. U subotu je protiv Wigana igrao do 84. minute.

Gojko Cimirot je je igrao samo poluvrijeme u pobjedi Standarda u gostima kod Kortrijka.

Miralem Pjanić je igrao 74 minuta protiv Milana u derbiju Serije A, kao i 90 protiv Manchester Uniteda u Ligi prvaka.

Elvis Sarić je u dresu Suwona prije dva dana odigrao 90 minuta i on je standrdan u svom klubu u Južnoj Koreji.

Rade Krunić je u nedjelju protiv Udinesea (2:1) odradio 82 minute i dobio je žuti karton.

Haris Duljević nije igrao u subotu u sramotnom porazu Dynamo Dresdena od Koelna (8:1) i zabrinjavajuće je kako u posljednje vrijeme sve manje igra u njemačkom drugoligašu.

Edin Višća je u jako dobroj formi, a ovog vikenda je u pobjedi Basaksehira odigrao 90 minuta i upisao asistenciju. Njegov saigrač Riad Bajić također je igrao 90 minuta i postigao je pogodak.

Edin Džeko je u dresu Rome počeo na klupi meč protiv Sampdorije i ušao je kasnije u igru, a malo ranije je igrao 90 minuta protiv CSKA u Moskvi u Ligi prvaka.

Kenan Kodro sve manje igra u Kopenhagenu.U nedjelju nije ulazio u igru za svoj tim.

Sanjin Prcić je u petak u porazu Levantea od Sociedada igrao do 84. minute.

Amer Gojak je jedna od najsvjetlijih tačaka bh. reprezentacije, te je izrastao u vođu Dinama koji hara HNL-om i Evropom. Nedavno je zabio i gol u važnoj pobjedi protiv Spartaka iz Trnave u Evropskoj ligi.

Ermedin Demirović, donedavni mladi bh. reprezentativac, standardan je u Sochauxu. Odigrao je 90 minuta u porazu Sochauxa od Le Havrea (3:2). Njegove igre i forma ne treba da brinu.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Deni Milošević je u subotu u pobjedi Konyaspor asistirao, a na terenu je proveo svih 90 minuta.

Sve u svemu, neki su počeli redovno da igraju, drugi gube svoje mjesto, ali opet je dobar dio ekipe sačinjen od igrača koji su bitne karike u svojim ekipama. Posebno raduju dobre igre Bešića, Gojaka, Šunjića, Bičakčića, Višće, Džeke, Pjanića, Ćivića, Sarića...

Top Komentari

Prle
Treba naglasiti da Kenan Kodro ne igra nikako u danskoj ligi, dok Duljevic ne igra u drugoj njemackoj ligi... ne bas kvalitetne lige a ni minutu da upisu.
39 2
niko nikovic
Vjerujem da je uspostavio kakav - takav red u reprezentaciju.Dok je Sušić bio selektor, roditelji i braca pojedinih reprezentativaca su hodali terenom tokom treninga reprezentacije i vozali se autobusom sa reprezentativcima.To sam se lično uvjerio.
31 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti