Na jučerašnji dan 1978. godine Fergusona su otjerali i rekli mu da nema talenta da bude trener

Najveća greška u historiji kluba

Na jučerašnji dan 1978. godine Fergusona su otjerali i rekli mu da nema talenta da bude trener

Endin Čaušević

Sir Alex Ferguson je jedan od najboljih trenera svih vremena, a to je dokazao u više navrata dok je vodio Manchester United.

Ferguson je trenersku karijeru počeo davne 1974. godine kada je vodio East Stirlingshire, ali se nije dugo zadržao na klupi ovog kluba. Naredne četiri godine proveo je na klupi St. Mirrena koji je napustio 1978. godine.

St. Mirren je vjerovatno jedini klub koji nije imao vjeru u Fergusona jer su ga na brutalan način otpustili. To se desilo na jučerašnji dan 1978. godine kada je Fergusona dočekalo neugodno iznenađenje kada je stigao na posao.

Naime, čelnici kluba tada su ga pozvali na sastanak i saopštili mu da on više nije trener ovog tima i da je dobio otkaz. No, to ne bi bilo ništa čudno da nisu odlučili dodatno da ga kritikuju.

Tadašnji čelnici St. Mirrena poručili su Fergusonu da je izuzetno loš trener i jedan od najgorih kojeg znaju. Čak su mu rekli da se posveti nekom drugom poslu jer uopšte nema talenta niti nekih menadžerskih sposobnosti kako bi uspio kao trener.

Četiri decenije nakon toga sigurno je da se u St. Mirrenu itekako kaju zbog najgore greške u historiji kluba. Toga su svjesni, a to dokazuje i njihova jučerašnja objava na Twitteru.

Ferguson je nakon toga s dosta uspjeha vodio Aberdeen s kojim je čak bio prvak Evrope. 1985. godine preuzeo je Manchester United s kojim je zauvijek upisao zlatnim slovima svoje ime u svijetu fudbala. Crvene đavole vodio je čak 27 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi