Danas žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo: Grupa smrti, jugoslovenska grupa ili nešto treće?

Čemu se mogu nadati Zmajevi?

Danas žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo: Grupa smrti, jugoslovenska grupa ili nešto treće?

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će saznati protivnike u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. 

Zmajevi su prije nekoliko sedmica izborili premijerni nastup na Euru pošto su u Češkoj pobijedili domaću selekciju te su se kao jedna od najboljih trećeplasiranih reprezentacija plasirali na Evropsko prvenstvo.

Bit će ovo prvi put da se naš državni tim nađe na smotri najboljih evropskih selekcija, ali bez obzira na to izabranici Bilala Šumana sigurno ne žele na ovom turniru biti samo prolaznici.

Ipak, jakosne skupine su nam namijenile tek četvrti šešir što je bilo i za očekivati pa je jasno da Zmajevi neće dobiti nimalo laganu grupu.

Podsjetimo se kako izgledaju jakosne skupine:

Prvi šešir: Španija, Švedska, Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Francuska.

Drugi šešir: Norveška, Danska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Češka Republika, Rusija.

Treći šešir: Austrija, Portugal, Bjelorusija, Island, Latvija, Crna Gora.

Četvrti šešir: Bosna i Hercegovina, Švicarska, Poljska, Srbija, Holandija, Ukrajina.

Sve zavisi od žrijeba

Kada pogledamo jakosne skupine, slobodno možemo reći da sudbina Zmajeva itekako ovisi od žrijeba koji može biti katastrofalan ili solidan.

Postoji nekoliko scenarija koji nam nikako ne bi odgovarali. Naprimjer, u slučaju da izvučemo iz prvog šešira Španiju, Francusku ili Njemačku, a iz drugog Dansku ili Norvešku, jasno je da ćemo biti u gotovo nemogućoj misiji da izborimo jedno od prva dva mjesta.

Naravno, sve reprezentacije iz prve dvije jakosne skupine su vrlo snažne, ali treba biti pošten pa reći da postoje i one s kojima bismo mogli igrati. To bi možda iz prvog šešira mogla biti Mađarska, a iz drugog Sjeverna Makedonija ili Češka Republika. Naravno, ne bi bili baš toliki autsajderi ni protiv Slovenije ili Rusije, ali se svakako nadamo da ćemo iz ovog šešira izbjeći Norvešku i Dansku.

Što se tiče reprezentacija iz trećeg šešira, čini se da sa svakom možemo igrati, ali na prvu bismo voljeli izbjeći Austriju koja nam je u prošlosti znala praviti velike probleme. Crna Gora, Portugal ili Latvija se čine kao idealne reprezentacije iz ovog dijela žrijeba.

Moguća grupa bivše Jugoslavije

Treba reći i to da su sve jugoslovenske reprezentacije osim Kosova izborile nastup na smotri najboljih evropskih selekcija, a obzirom da reprezentacije iz ove regije sadrže različit kvalitet, smještene su u različite jakosne skupine.

Tako je moguće da dobijemo i jednu potpuno jugoslovensku grupu, a ona bi izgledala ovako: Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Ako ćemo gledati šanse Zmajeva u ovoj grupi, a znajući kakve sve rivale možemo dobiti, onda možda i ne bismo imali ništa protiv da nas zatekne ovakva sudbina...

Inače, žrijeb će biti održan danas u 18.45 sati u Beču.

Top Komentari

kovacic
Kako pišete o Slovencima kao da su kakva naivna ekipa, jesu malo izgubili što su propustili prošlo SP, ali predstave u 2016. i 2017. na OI i SP su bile u rangu vrhunskih selekcija ovog sporta.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi