NK Novi Travnik: Pozivamo prijatelje iz FK Vitez da nas sportski poraze

Druga liga Zapad

NK Novi Travnik: Pozivamo prijatelje iz FK Vitez da nas sportski poraze

Samir Mlaćo

Nakon što se FK Vitez oglasio saopštenje u kojem navodi razočarenje zbog mijenjanje odluke o rezultatu meča NK Novi Travnik - FK Vitez, brzo je stigao odgovor iz komšiluka.

Iz NK Novi Travnik ističu da su pravila jasna, te da su oni zaslužili tri boda osvojena na zelenom terenu.

Poručili su Vitežanima da ih 'sportski poraze na terenu u drugom dijelu sezonu ukoliko im to oni dozvole'.

Prenosimo saopćenje NK Novi Travnik:

"To je prvi put u cijelom postupku da je NK Novi Travnik imao pravičan i jednak status u pravnom postupku, jer u prethodnim nivoima odlučivanja se desilo niz nelogičnosti koje su dovele do toga da se ne donese ispravna odluka.

Moramo navesti da je subjektivitet tumačenja pravilnika pratio cijeli postupak izuzev komisije za propise. Niz nelogičnosti nas je naveo da posumnjamo u tačnost donešenih odluka pa smo odlučili ovaj slučaj sprovesti do kraja na čistac uključivši kompletnu administraciju kluba,pravnike iz Uprave kluba te vanjske savjetnike iz pravne struke koji su vodili cijeli slučaj u ime našeg kluba kao tim. NK Novi Travnik je u postupku izgubio 1950 KM putem kazni i taksi, a podsjetimo da je FK Vitez bez zvaničnih reagovanja putem Saveza dobio bodove na "lijepe oči" iako su na terenu u predmetnoj utakmici izgledali totalno nemoćno i zasluženo izgubili!

U prvom stepenu NK Novi Travnik kod komesara za takmičenje 2 liga NS FBIH uopšte nije imao priliku za izjašnjenje te je isti donio odluku bez žalbe kluba FK Vitez i bez našeg zvaničnog izjašnjenja našeg kluba . Da stvar bude još iritantnija komesar nam lično u usmenom razgovoru dan prije donošenja odluke saopštava da će utakmica biti registrovana po postignutom rezultatu jer klub nije stekao nikakvu takmičarsku prednost. U drugom stepenu Apelaciona komisija je također odbila našu žalbu jer je istu tumačila nakon retroaktivnog tumačenja spornih članova od strane KOMITETA ZA HITNOST dana 04.11.19 koji je u član 28.03 ubacio rečenicu koja mijenja čitav njegov smisao (izmjena po članu 28.03 je opravdana samo ako klub na klupi nije imao igrača mlađeg od 21 godine), a poznato je da se propozicije nemogu mjenjati u toku takmičenja.Apelaciona komisija stoga nije mogla donijeti ispravnu odluku na osnovu retroaktivnog tumačenja propozicija.

Kao krajnji sud ove farse naš klub je podnio zahtjev za zaštitu pravnilnika kod komisije za propise koja je vrhovni tumač pravilnika i propozicija. Tek nakon što su oni otklonili sve sumnje i proglasili naš zahtjev kao opravdan Izvršni odbor donosi odluku da se utakmica registruje po postignutom rezultatu.

Pravila i praksa su također bili jasni kod registracije 0-3 par forte jer je cijeli postupak bio u toku i ista se nije smjela registrovati bez konačne odluke jer je trajao žalbeni postupak. Očigledno se nekome žurilo pa se nije ni taj dio mogao ispoštovati do kraja.

Podsjećamo da je naš klub na predmetnoj utakmici kao treću izmjenu uveo igrača starijeg od 21 godine a zbog zdravstvenih tegoba izveden je igrač mlađi od 21 godine i to u 81. minuti a sve u skladu sa članom 28.03. Naš klub je u predmetnoj utakmici i drugu izmjenu morao izvršiti prinudno gdje se povrijedio jedan od stopera mlađi od 21 godine.Oba izvedena igrača su bila jedni od ključnih u našem timu te se ove izmjene nisu mogle tretirati kao taktičke i izmjene koje žrtvuju mlađe igrače što je i smisao uvođenja pravila 28.02. Tumačenje propozicija onako kako su to radili ljudi iz FK Vitez, ali pojedini članovi komisija ubija smisao nogometa jer po tome za slučaj da se povrijedi golman mlađi od 21 godine kao treća izmjena a na klupi sjedi golman stariji do 21 godine u, tom slučaju klub mora uvesti igrača mlađeg od 21 na gol kako nebi izgubio utakmicu za zelenim stolom ili obrnuto povrijedi se igrač do 21 godine kao treća izmjena a klub na klupi ima golmana ispod 21 godine u tom slučaju golman mora stati na svoju neprirodnu poziciju ili trener mora stavljati igrače na neprirodne pozicije kako bi zadovoljio slovo na papiru što potpuno diskriminira smisao nogometne igre.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Klub će nastaviti raditi u skladu sa propozicijama i pravilnicima ali prije svega štiteći lične interese kluba kroz iste te nedozvoliti manipulisanje našim ugledom i sportskim rezultatima i uspjesima.

Pozivamo sportske prijatelje iz FK Vitez da nas sportski poraze na terenu u utakmici proljetnog dijela ukoliko im mi to dozvolimo i da se bave sportskim stvarima, te da ne stvaraju i otvaraju davno zaboravljene i zakopane razmjerice", stoji u saopćenju.

Top Komentari

MaxBavarac
Molio bih vas lijepo da prepravite tamo tabelu,i postavite onako kako i jeste,NK Novi Travnik na mjesto koje mu pripada,kao i Vitez na mjesto koje su zasluzili,a to je iza nasih ledza!!! Ko gubi ima pravo da se ljuti,a Vitez je nadigran u svakom segmentu ove igre na terenu koji je jedino mjerilo. Hvala
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi