Branko Karačić: Zrinjski je igrački bolji od Olimpije, tako se treba i postaviti

Čovjek koji je s Plemićima osvojio naslov prvaka

Branko Karačić: Zrinjski je igrački bolji od Olimpije, tako se treba i postaviti · Intervju

Adnan Beganović

"Nema potrebe da bosanskohercegovački klubovi u evropske mečeve ulaze kukavički, pogotovo sada kada se igra samo jedna utakmica", na početku razgovora za SportSport.ba je istakao Branko Karačić, hrvatski stručnjak koji je sa Zrinjskom osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Branko Karačić je čovjek s kojim je užitak pričati o fudbalu. Ima ga u malom prstu, a tokom razgovora ono što vam samo preostaje je da upijate svaku njegovu riječ. Tako je bilo i ovaj put, a nakon što "poklopite slušalicu" shvatite da ste upravo naučili nešto novo.

Gospodine Karačić, prije svega, kako ste nakon operacije kičme?

"Hvala na pitanju, sve ide onako kako su doktori i predvidjeli. Imao sam velikiih problema sa kičmom, godinama sam trpio strašne bolove tako da sam odlučio se podvrgnuti operativnom zahvatu. I mogu vam reći da se osjećam odlično. Oporavak nije bio lagan, no sada je sve u najboljem redu."

Nakon što se Varaždin konačno uveli i Prvu ligu Hrvatske uzeli ste odmor.

"Da, u sezoni 2018/2019 sam s Varaždinom izborio povratak u društvo najboljih hrvatskih klubova, no na kraju nismo se uspjeli dogovoriti o produžetku saradnje. Upravo nakon tih neuspjelih razgovora odlučio sam se podvrgnuti operativnom zahvatu. Opet kažem, hvala Bogu sada je sve dobro i to je najvažnije".

Radili ste u Bosni i Hercegovini, sa Zrinjskim ste osvojili titulu. Pratitite li danas dešavanja u bh. klupskom fudbalu.

"Naravno, s mnogo pažnje pratim šta se dešava u bh. fudbalu. Početak nove sezone je dosta uzbudljiv. Široki Brijeg mi je u prvih pet kola djelovao sjajno. Međutim, u posljednja dva su očito platili danak neiskustvu. Vidjeli ste protiv Željezničara, dobro prvo poluvrijeme, a onda pad u drugom. Mislim da je i kolega Osim na tom susretu zapravo i pokazao svoj trenerski kvalitet. Ne znam, ali meni se činilo da je u prvom dijelu namjerno prepustio inicijativu domaćinu, a onda u drugom stisnuo i na kraju mu se to isplatilo. Mudar je Amar, zna šta radi, a Željezničar mi djeluje sjajno. Naravno, tu je i Sarajevo, gledao sam njihov meč sa Borcem. Dosta dobra utakmica, puna tempa, borbenosti. Sarajevo je pokazalo kvalitet, slavili su zasluženo, no da je Borac došao do pozitivnog rezultata, niko ne bi mogao reći da je nezasluženo".

A, vaš Zrinjski?

"Dobro ste to rekli, mislim na ovo vaš Zrinjski. Za taj klub me vežu posebne emocije. Osvojili smo titulu, ljudi u Mostaru me cijene kao i ja njih. A, navijači, ti Ultrasi su posebna priča. Takva ljubav prema klubu se rijetko viđa. Što se tiče Zrinjskog, mislim da imaju određenih problema. Nije to ono što se očekivalo prije početka sezone. No, ne mogu iz ove perspektive reći gdje škripi ali vjerujem da će kolega Žižović izvući najbolje iz igrača na koje računa. Rekao bih i da je za Zrinjski veliki problem to što se utakmice igraju bez prisustva publike. Ultrasi su ti koji su uvijek znali podići ekipu kada joj ne ide baš najbolje. Mnogo Zrinjskom nedostaju navijači, siguran sam u to".

Možda je i sutrašnji evropski duel sa Olimpijom prilika da Zrinjski zapravo pokaže svoj kvalitet?

"Ne možda, sigurno. Zrinjski igra protiv ekipe s kojom se može igrati. Usudio bih se reći i da je igrački kvalitetniji. Istina je, Olimpija ima tu mladost na kojoj dosta toga baziraju, no imaju i problema. Sjetite se prošle sezone kada su titulu izgubili u zadnja tri kola. Treba iskoristiti sve to, može Zrinjski proći Olimpiju. I treba da se postavi kao favorit jer ponavljam, igrački je bolji. Ako se bude ušlo sa onom nam poznatom "hajde da pokušamo pa šta bude" onda će biti problema. Klubovi iz BiH radi tog stava i imaju problema u evropskim mečevima".

Za razliku od vremena kada ste radili u BiH tu je sada i Borac, odnosno klub iz Banja Luke se vratio na veliku scenu.

"To je odlična stvar za bh. fudbal. Vidim da su sjajne stvari uradili u samom klubu. Gospodin Vico je posložio sve na svoje mjesto, kolega Jagodić je napravio dobru ekipu i vjerujem da će biti bitan faktor u prvenstvu. Što se tiče Evrope, realno igraju sa kvalitetnijim protivnikom. Portugalska liga je jedan od najjačih u Evropi, preferira se fudbal koji nama ne odgovara. Tehnički su potkovani, brzi i to može biti problem. Ali, ponovit ću još jednom, igra se jedna utakmica, sve je moguće samo se ne smijemo unaprijed predati. Nije Rio Ave Porto, a ni Benfica."

U igračkoj karijeri sa dosta uspjeha ste nastupali i u Hajduku. Rekli bismo, ništa novo u Splitu. Šta se zapravo tamo dešava?

"Velike turbulencije iz godine u godinu. Nema kontinuiteta, kako trenerskog tako ni igračkog. Mnogo se luta, a financije nisu problem. Odluke se donose na brzinu, treneri se mijenjaju kao na traci i dok se to ne promijeni u Hajduku neće bti bolje. Jednostavno, treba više povjerenja i više podrške".

S druge strane je Dinamo. Klub u kojem se sve zna i koji je uzor klubovima iz regiona.

"Sve je posloženo u Dinamu onako kako treba biti. Stabilnost je tu, veliki broj skauta koji po cijelom regionu prate mlade igrače i rezultati su tu. Kolega Bjelica je uradio veliki posao, milina je bila gledati ispunjen Maksimir u evropskim mečevima. Složio je ekipu po karakteru i to je bio pun pogodak. Danas stvari nisu drugačije, Dinamo jednostavno zna šta radi u svakom trenutku".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Hrvatska reprezentacija u prva dva meče Lige nacija nije briljirala.

"Iskreno, nije bilo za očekivati da ćemo nakon srebra na Svjetskom prvenstvu nastaviti u istom ritmu. Vjerujem da je u ova dva meča Lige nacija selektor da tako kažem tražio igrače koji će u budućnosti zamijeniti ove dokazane. Ipak, bez obzira na sve, ne smijemo dozvoliti da se kockamo sa ugledom koji smo teško stekli. Moramo biti oprezniji, testovi su dobra stvar ali uvijek moramo imati na umu da je mnogo lakše prokockati nego stvoriti ugled."

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Pikachu11
Mamu ti yebem ustasku Karacicu
2 10
mostarac
Sta bi tek rekao za navijace Veleza kad ovako nafali ove ultrascice
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi