Najmanje im je potrebno, a najviše rade na revoluciji, zato i jesu Bayern, zato i jesu Njemačka

Kahn za promjenu formata takmičenja u Bundesligi

Najmanje im je potrebno, a najviše rade na revoluciji, zato i jesu Bayern, zato i jesu Njemačka

E. Škorić

Generalni direktor Bayerna otvoren je za promjenu formata takmičenja u Bundesligi, čime bi prvenstvo bilo još atraktivnije.

Nijemci imaju ozbiljan problem jer je gledanost sve manja, a prvenstva sve manje neizvjesna zbog prevelike dominacije Bayerna posljednjih godina, ali uvođenjem play-offa stvari bi mogle da postanu interesantnije.

Bivši golman Bayerna, danas direktor minhenskog kluba, Oliver Kahn, otvorio je debatu o promjeni formata takmičenja iako njegovom timu i ovakav format itekako odgovara i uglavnom osvajaju naslove. No, tipično njemački razmišljanje, važan je kvalitet.

"Uzbuđen sam razmišljajući o novim modelima, kao što je doigravanje za Bundesligu. Format doigravanja u Bundesligi s polufinalima i finalima značio bi dodatno uzbuđenje za navijače. Uostalom, novi format također se čeka u Ligi prvaka od 2024. i očekujemo puno od njega. Tako da ima smisla igrati se s tom idejom. U Bayernu smo uvijek otvoreni za nove ideje", rekao je Kahn u Kickeru .

Zanimljiv prijedlog koji mnogi skromni timovi vide kao način da dođu do titule pored moćnika kao što su Bayern ili Borussia Dortmund.

"Ako nam doigravanje pomogne, onda ćemo razgovarati o doigravanju", službeno je mišljenje glasnogovornika Bundeslige.

Oglasi

Međutim, ova promjena bi bila ogromna i niko ne želi tek dako da je uvede.

"Ovako važnoj odluci mora prethoditi intenzivan i strukturiran dijalog s klubovima i relevantnim ligaškim tijelima, uzimajući u obzir sve argumente. DFL će pažljivo pripremiti ovaj otvoreni proces rasprave i provesti ga zajedno s klubovima o kojima je riječ u narednim mjesecima".

Kontaktirani su neki od klubova za stavove povodom ove ideje. Trener Stuttgarta Pellegrino Matarazzo smatra da bi ovaj model itekako bio koristan, naročito ekipama poput njegove.

"Za klub kao što je Stuttgart ovo bi povećalo šanse da jednog dana postane prvak".

Međutim, ima i onih koji su protiv promjena, kao što je trener Freiburga Christian Streich, koji kaže da je "trenutni model Bundeslige najpošteniji", mada i on ne bi imao ništa protiv da se, kao u košarci, u Bundesligi igra play-off i da se na taj način dobije prvak.

Tradiciju nije jednostavno mijenjati, svjesni su toga svi u Njemačkoj, ali da bi format sa doigravanjem učinio Bundesligu daleko zanimljivijom, to valjda i ptice na grani znaju.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ovu ideju inače je predložila nova šefica Bundeslige, Donata Hopfan, koja je predsjedničku funkciju preuzela u januaru.

"Ne postoji ništa što je fiksno ili vječno. Ako je potrebno uvest će se play-offa da se vrati konkurentnost i da ne pobjeđuje isti tim svake godine", rekla je ona.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...mnogo ce promijeniti playoff hahahaha...jedino ukidanje pravila Regel 50+1 i ulaganje stranog kapitala u klubove moze poboljsati Bayernligu i pojacati konkurenciju,nista drugo...ali Bayern nikad nece dozvoliti da izgubi svoju privatnu ligu i filijale kojima uzima igrace kako hoce.
5 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi