Prijavila silovanje u Kataru, a sada joj prijeti kazna od 100 udaraca bičem i sedam godina zatvora

Sreća njena pa je pobjegla

Prijavila silovanje u Kataru, a sada joj prijeti kazna od 100 udaraca bičem i sedam godina zatvora

Edmir Škorić

Paola Schietekat (28) bila je žrtva seksualnog zlostavljanja 6. juna 2021. godine dok je radila u Kataru u organizacionom odboru za Svjetsko prvenstvo.

Ona je napad prijavila katarskim vlastima, ali je od svega optužena za "izvanbračni seks", te joj prijeti kazna od 100 udaraca bičem i sedam godina zatvora jer je, jasno, protuzakonito imati seks izvan bračne zajednice u Kataru, baš kao i u nekim drugim islamskim zemljama.

Meksikanku je navodno silovao jedan od njenih saradnika koji joj je provalio u stan, a potom joj prijetio i ubistvom. 

Advokati su joj rekli da je jedan od načina da se izbjegne kazna taj da se uda za čovjeka koji ju je silovao, ali je umjesto toga odlučila pobjeći iz zemlje, ostavivši iza sebe ono što je nazivala svojim 'poslom iz snova'.

Optužbe protiv Schietekat, koja je ekonomistica, još su na snazi i očekuje se da će ona biti osuđena u odsusnosti 6. marta.

Schietekat tvrdi da Katar, koji će biti prva arapska država koja će biti domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu u studenom 2022., više brine o zaštiti napadača nego žrtve silovanja.

Oglasi

Njen napadač oslobođen je optužbi za napad jer 'nije bilo kamera koje su bile usmjerene izravno na vrata stana, pa nije bilo načina da se provjeri je li se napad dogodio'.

"Nikad nisam disala s većim olakšanjem nego kad su mi otisnuli pečat u pasoš. U Meksiku je adrenalin stao i počeo je sporiji proces, iako jednako složen i bolan", kazala je ona.

Također je otkrila da je ranije bila silovana kada je imala 17 godina, ali da tada nije progovorila o mukama, jer je objasnila zašto je odlučila iznijeti tu tvrdnju u javnost.

"Suština stvari nije ono što možemo ili ne možemo učiniti u vezi s katarskim zakonima, budući da je Katar suverena država. Nećemo to moći promijeniti, ali udruge meksičkih institucija su nešto što može biti bolje i što možemo zahtijevati kao društvo",

Također je napala meksičko ministarstvo vanjskih poslova jer nije zaštitilo svojih 600 građana koji žive u Kataru, posebno od rodno uvjetovanog nasilja.

Top Komentari

Marco_Materazzi
Hahahahhaha pa zar ima neko da bi ovo silovo? Smijesno
3 2
kukuruz
Mora se dokazati, ne samo tvrditi. Sud smatra da nije dokazano i nisu našli posredni dokaz kao DNK silovatelja u njoj ili na njoj, ili ova žena nije htjela da pusti da je lijekari pregledaju. I kako će onda nekoga osuditi za to.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi