Zeljković sasvim otvoreno o radu UO FK Borac, suđenju, menadžerima i teretu prezimena koje nosi

Bez dlake na jeziku

Zeljković sasvim otvoreno o radu UO FK Borac, suđenju, menadžerima i teretu prezimena koje nosi · Intervju

Adnan Beganović

FK Borac sutra će dobiti novi Upravni odbor. A, o onom šta je dobro, šta loše uradio još uvijek aktuelni govorio je za SportSport.ba potpredsjednik kluba Bogoljub Zeljković. Govorio je Zeljković otvoreno i o suđenju u Premijer ligi, menadžerima, ali i teretu prezimena koje nosi.

Fudbalski klub Borac sutra će dobiti novi Upravni odbor, a samim tim i novog predsjednika, koji će naslijediti legendarnog fudbalera ovog kluba Stojana Malbašića.

Za sutra je zakazana izborna Skupština FK Borac, a ko će predvoditi novi Upravni odbor, u ovom trenutku se još uvijek ne zna, iako je sve izvjesnije da će to biti Milan Tegeltija.

Tako će biti okončana jedna era, odnosno nakon skoro tri godine Velikan iz Platonove će dobiti novo rukovodstvo, a novi Upravni odbor će zateći mnogo bolju situaciju u klubu nego li je ju je zatekao Upravni odbor na čijem čelu je bio pomenutoi Malbašić.

Istina, Malbašić je na predsjedničkoj funkciji naslijedio aktuelnog predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Vicu Zeljkovića, pod čijim rukovodstvom je i započeo oporavak Borca i u skoro tri godine "vladavine" sa svojim saradnicima je uradio dosta toga, kako po pitanju infrastrukture, tako i rezultatski ali i u saniranju dugova koji su godinama unazad pritiskali banjolučki klub.

A, jedan od najbližih Malbašićevih saradnika bio je Bogoljub Zeljković, koji je imao ulogu potpredsjednika, no zapravo je bio glavni operativac i čovjek koji je i u dobrim ali i lošim momentima izlazio na crtu bh. sportskim novinarima.

Oglasi

I shodno tome, upravo je Zeljković taj s kojim je u ovom trenutku najbolje razgovarati o mandatu odlazećeg Upravnog odboru, ali i o drugim stvarima vezanim za bh. klupski fudbal.

Gospodine Zeljković, kako ocijenjujete rad odlazećeg Upravnog odbora u kojem ste imali značajnu ulogu?

"Vidite, najteže je govoriti o sebi jer i ja sam bio dio Upravnog odbora, ali činjenice su nešto što se ne može osporiti, pa ćemo krenuti redom. Želim reći da sam ponosan što sam bio član Upravnog odbora kojeg je vodio Stojan Malbašić. Mogu slobodno reći da je naš najveći uspjeh riješavanje finansijskih dugovanja iz prošlosti te rad na infrastrukturi kao i rezultati ostvareni u našem mandatu. Ovo zadnje je i najvažnije za naše navijače zbog kojih se zapravo i igra fudbal. Uspjeli smo vratiti šampionsku titulu u Banja Luku, tri godine zaredom smo izborili nastup u Evropi, a na dobrom smo putu da to uradimo i u aktuelnoj sezoni. Borac danas nakon mnogo vremena ima kontinuitet dobrih rezultat, pa usudio bih se reći i da su ovo rezultatski najbolje godine u novijoj historiji kluba. Naravno, ne bih volio da se pogrešno shvatim, pa moram reći da zasluge za rezultatski iskorak idu i svim igračima, ali i trenerima koji su u ovom periodu prošli kroz klub", istakao je Zeljković.

Spomenuli ste finansije i infrastrukturu?

Oglasi

"Da, mislim da je to bitno naglasiti. Većina članova Upravnog odbora u klub je stigla u momentima kada je bio na izdisaju, odnosno kada je imao višemilionske dugove. Finansijska situacija je bila kritična, mogu reći da nismo došli na nulu nego na debeli minus i trebalo je mnogo rada i truda kako bismo došli u današnju situaciju. Dobro, bili smo svjesni gdje dolazimo, znali smo da neće biti lako, ali niti u jednom trenutku nismo pomišljali da odustanemo. Klub je danas u mnogo boljem stanju nego što je bio prije tri godine. U tom finansijskom smislu je konsolidovan. A, da je bilo problema, bilo ih je i vjerujem da bi mnogi na našem mjestu odustali, no upravo radi toga je i danas sve slađe. Što se tiče infrastrukture, želim reći da je od našeg dolaska to bio jedan od prioriteta. Svjesni smo svi koliko je bitna infrastruktura za ostvarivanje dobrih rezultata. Desetljećima se u Gradski stadion nije ništa ulagalo, a danas imao novu reflektorsku rasvjetu, novu atletsku stazu, elektronske čitače karata i novi hibridni teren. Nije to došlo kao dar s neba, koštalo je mnogo ali je bilo neophodno raditi u tom smjeru jer je to zalog za budućnost. I vidite, ima tu još posla i novom rukovodstvu želim da nastavi ulagati u infrastrukturu", govori Zeljković.

Iz ugla nekog ko prati fudbal, ne samo seniorski, smijem konstatovati i da se dosta dobrih stvari uradilo i u omladinskom pogonu Borca?

"Kada u fudbal uđete svim svojim bićem onda brzo i shvatite da je zdrav omladinski pogon temelj budućnosti, ne samo Borca, nego svakog kluba na našim prostorima. I kada se odlučite napraviti neke radikalne promjene po tom pitanju, onda morate biti svjesni da pravi rezultati neće doći za dvije ili tri godine. To je proces koji traži vrijeme, ali i strpljenje. Ne možete reći idemo sad praviti pravi omladinski pogon i očekivati za dvije godine deset domaćih igrača u prvom timu. Ne ide to tako, ali mislim da smo na dobrom putu. Polako i taj dio našeg rada dolazi na naplatu. Juniori su prošlu sezonu okončali kao prvaci, igrali su kvalifikacije Lige prvaka i mislim da se to malo cijeni, a sigurno je taj uspjeh podstrek za dalji rad. Danas kada pričate sa fudbalskim radnicima i čujete od njih da je Borac postao idealna sredina za razvoj mladih igrača, možete biti ponosni. I u tom segmentu smo odradili dobar posao po pitanju infrastrukture. Danas imamo pomoćni teren sa novim reflektorima na kojem rade sve naše omladinske selekcije i imaju idealne uslove za rad. Osim toga, tu treniraju i svi klubovi iz Banja Luke, a Borac im za korištenje nikada nije uzeo niti marku", istakao je Zeljković.

Spomenuli ste omladinsku školu, odnosno mlade fudbalere. Svjedoci smo, da je danas fudbal mnogo više od igre, odnosno da je biznis, a upravo mladi igrači su da tako kažem, najcijenjenija "roba". Gotovo da nema mladog igrača koji nema menadžera i u kojem, nažalost, roditelji ne vide izlaz iz finansijskih problema. Kakva je situacije u Borcu?

"To je tema o kojoj se u javnosti mnogo ne priča. I sam sam izbjegavao govoriti o tome i danas mi je krivo zbog toga. U prošlosti je Borac imao velikih problema da zadrži mladog igrača u svojim redovima. Uvijek su oko onih talentovanih obigravali menadžeri i obećavali im sve i svašta. Punili su i roditeljima glavu raznim pričama i onda je Borac ostajao bez igrača koji su najčešće odlazili, a da klub od toga nije imao nikakve koristi. Vidite, pokušavam sve razumijeti, pa i staviti se u ulogu tih roditelja, no moramo svi biti svjesni toga da se preko noći ništa ne postiže i da je jedan da tako kažem normalan razvojni put ključ uspjeha. Stali smo u kraj takvim stvarima, naši mladi igrači danas uglavnom imaju ugovor sa klubom i bitno je to naglasiti. Vezani su ugovorom sa klubom, ne sa Bogoljubom Zeljkovićem ili nekim drugim članovima Upravnog odbora. Govorim ovo jer su pojedinci često takve stvari puštali u javnost. Naša želja je, a to je ispravan put, kako za igrače tako i za Borac, da mlade igrače zadržimo u klubu, te da sutra budu dio prvog tima. A, kada i ako budu interesantni nekim drugim klubovima, da od njihovog eventualnog odlaska korist ima i Borac", ističe Zeljković.

Oglasi

U javnosti se često govori da je Borac miljenik vlasti. Kako to komentarišete?

"Iskreno, to gledam kao skupljanje jeftinih političkih poena. Na taj način se želi narušiti ugled Borca. Hajde da pričamo bez nekih skrivenih namjera. Da li u regionu postoji klub koji može preživjeti bez pomoći nadležnih institucija? Lično, ne znam da postoji. Pogledajte recimo Partizan i Crvenu zvezdu. Koliko novca dobijaju ta dva kluba od države. U posljednjih nekoliko godina su te cifre iznad 100 miliona eura i to nije nikakva tajna. I nisu samo Zvezda i Partizan u regionu klubovi koji se dijelom finansiraju od nadležnih državnih institucija. Često se kao primjer dobrog poslovanja uzima Dinamo iz Zagreba. I da, to što je radio i što radi Dinamo, je za svaku pohvalu. Ali, ne treba zaboraviti da je i Dinamo u svom početku razvoja imao finansijsku zaleđinu u državnim institucijama. Svi znamo koliko grad Zagreb izdvaja novca samo za održavanje stadiona. Fudbal i sport na našim prostorima tako funkcionišu i ne vidim da će se u bliskoj budućnosti nešto promijeniti. Da li bi se trebalo mijenjati? O tome možemo diskutovati. Dakle, uopše nije sporno da su nadležne institucije pružale podršku Borcu, to nije nikakva tajna. A, vjerujem da će tako biti i u budućnosti i zahvalan sam im na tome. No, treba da se zna da nije Borac jedini klub koji dobija takav vid pomoći. Također, treba da se zna i da je sadašnji Upravni odbor iz svojih resursa osigurao 10 miliona maraka i da je klub u ovim teškim momentima normalno funkcionisao".

Dobro, govorili smo o dobrim stranama "vladavine" odlazećeg Upravnog odbora. I to su činjenice. Može se neko ljutiti, može pričati i ovo i ono, ali sve što ste dosad rekli ima svoje pokriće. No, bilo je i loših stvari. S ove tačke gledišta, donosile su se pogrešne odluke sa izborom trenera, pa je onda doveden određeni broj igrača koji nisu ostavili poseban trag, pa onda i iznenađujuće ispadanje u Evropi od kluba sa Farskih Otoka. Kako to komentarišete?

"Najlakše je da kažem ko radi taj i griješi. No, želim biti iskren i reći da ste u pravu te da s nekim odlukama i potezima koje smo vukli, nisam ni sam zadovoljan, kao što nisu zadovoljni ni naši navijači. Bilo je tih trenerskih rokada, koje se vjerovatno nisu trebale desiti ili da tako kažem, nisu se desile u pravo vrijeme. Naravno, bilo je i loših odluka prilikom angažmana nekih igrača. Ali, vjerujte mi da nije lako "pogoditi". Uglavnom su se, kao promašaji, pokazali igrači koji imaju ime i prezime. No, tu je taj faktor prilagodbe, onda i to što često oni ne shvataju Premijer ligu ozbiljno. Poklopi se dosta toga i svjesni smo toga, no ipak mislim da je bilo mnogo više dobrih odluka po tom pitanju od onih loših. Mislim da smo kao klub zatajili u tom nekom segmentu marketinga. Tu ima mnogo prostora za napredak i sa poboljšanjem u tom segmentu može se olakšati funkcionisanje kluba. Mislim tu i na finansije jer bez obzira na sve, sređeno finansijsko stanje garantuje stabilnost. Istina je, nisu finansije i ulaganja u igrački kadar garant dobrih rezultata, ali su preduslov za bilo kakvu priču. Nije Borac posljednjih godina klub koji ima najveći proračun. Naprotiv, ali smo u vrhu po rezultatima i ponosan sam na tu činjenicu. Borcu i jeste mjesto u vrhu. bh. fudbala".

Pred sami kraj razgovora bih vas upitao kako komentarišete to što se u bh. javnosti govori o naklonosti sudija prema Borcu i kako je raditi u bh. fudbalu, a prezivati se Zeljković. Pitam vas to jer je predsjednik Fudbalskog saveza BiH vaš brat.

"Nisam nikada upadao u tu zamku komentarisanja suđenja ili zamku pisanja medija, pa neću ni sada mnogo o toj temi. Reći su da imaju nadležne komisije koje se bave tim stvarima i ovim putem ih pozivam da svoj posao rade maksimalno u interesu fudbala. Dakle, ponavljam, ne u interesu Borca, Sarajeva, Zrinjskog ili bilo kojeg kluba, nego fudbala. Određenih sudijskih grešaka je bilo i biće, ali ne u toliko smislu kako se to pokuša predstaviti. Bili smo i mi mnogo puta razočarani, ali nismo se obazirali na sudijske odluke, nismo se žalili. Više smo gledali na naše greške. A, što se tiče drugog pitanja, vjerujte mi da nisam o tome razmišljao. Neko je nečiji brat, otac, sestra ili majka i tu se ne može ništa promijeniti. Moja misija, kao i misija svih članova odlazećeg Upravnog odbora, je bila pomoći Borcu i mislim da smo u tome uspjeli, bez obzira i na neke lošije odluke i poteze koje smo vukli. Bilo je mnogo više onih dobrih. A, mislim i da Vico radi odličan posao za bh. fudbal".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na samom kraju razgovora, zbog čega se Upravi odbor odlučio na odlazak i možemo li danas reći ko će biti novi predsjednik, a ko njegovi saradnici?

"Odluka o zakazivanju Izborne Skupštine nije donešena preko noći. Na takav razvoj događaja uticalo je mnogo faktora. Eliminacija iz evropskog takmičenja, zatim slabo otvaranje nove sezone na koji se nadovezao i odlazak Nenada Lalatovića, kod pojedinih članova Upravnog odbora bio je znak za preuzimanje odgovornosti. Skupilo se mnogo toga, no sezona je bila u toku, pa smo donijeli odluku da zbog rizika kojeg nose promjene Izbornu Skuštinu održimo u maju. No, odluku da sav proces ubrzamo donijeli smo i zbog naših najvjernijih navijača sa kojima smo uvijek imali korektnu saradnju, a koji su tražili promjene u rukovodstvu kluba. Od tog trenutka dileme nije bilo. Podnijeli smo ostavku, odlučili Skupštinu pomjeriti nekih mjesec dana uz želju da u klub dođu nove snage i povedu Borac u nove uspjehe. Klub mora uvijek biti iznad svakog pojedinca i lično se zalažem za takav stav. Što se tiče imena novih ljudi u Upravi, mislim da je najvažnije to da su vrata kluba svakom otvorena. Svi oni koji misle da mogu pomoći dobro su došli. No, nisam pobornik bilo kakvog 'guranja' preko medija. Svima nama treba da bude u interesu da Borac dobije rukovodstvo u kojem pojedinac neće iskakati. Tako je bilo do sada. Na kraju bih se zahvalio svim svojim saradnicima, radnoj zajednici, te igračima i trenerima sa kojima smo sarađivali. Veliko hvala i našim navijačima, medijima, sponzorima i prijateljima kluba, kao i republičkim institucijama, Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Vladi bez čije pomoći klub ne bi mogao funkcionisati i bilježiti dobre rezultate", zaključio je potpredsjednik odlazećeg Upravnog odbora FK Borac.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Gari Garinča
Bez pomoci sudija borba za opstanak.
10 1
user7111
Koliko moras biti bolestan da ovakva sudijska navlacenja pravdas i pravis se budala...
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi