Velež zaslužio puno, a nije dobio ništa: Brazilac iskoristio kiks Rođenih za pobjedu Sarajeva

Gosti neće biti zadovoljni suđenjem

Velež zaslužio puno, a nije dobio ništa: Brazilac iskoristio kiks Rođenih za pobjedu Sarajeva

Edmir Škorić, foto: T. Hebib

U posljednjem susretu petog kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine snage su odmjerili stari rivali Sarajevo i Velež, a domaća ekipa slavila je na Koševu golom Renana Oliveire iz 50. minute.

Sarajevo je sezonu otvorilo porazom od Posušja na Koševu i nizom turbulencija izazvanih lošim nastupima u Evropi i ranom eliminacijom, zbog čega je došlo do brojnih promjena u stručnom štabu i igračkom kadru.

Dolazak novog trenera Simona Rožmana uz sportskog direktora Senijada Ibričića je evidentno donio promjene, naročito u rezultatskom smislu, iako istini za volju postoji tu još mnogo prostora za napredak i bit će potrebno još vremena da se poslažu sve kockice.

No, tri vezane pobjede sa jako neugodnim rivalima (Posušje, Tuzla City i Velež) svakako daju optimizam i pravo navijačima da se nadaju trofejima u ovoj sezoni. Večerašnja pobjeda ujedno je najteža, ali i najslađa za bordo momke, barem sudeći prema onome što smo vidjeli tokom 90 minuta koševske borbe. Igrači Veleža su i bez glavnog trenera, pošto je ugovor raskinut sa Nedimom Jusufbegovićem, pa je utakmicu vodio Samir Merzić, pokazali da posjeduju kvalitet, ali i da imaju "lavlje srce". Borili su se lavovski do kraja, ali ostali bez boda.

Početak meča protiče u znaku Sarajlija. Nekoliko dobrih šansi, prvo Renan Oliveira, zatim i Kyeremeh, pa Ziljkić... Nekih pola sata je Sarajevo bilo bolje, a onda se mijenjaju uloge i Velež biva taj koji napada i prijeti, Sarajevo se brani.

Oglasi

U 38. minuti je Mlinarić umalo postigao eurogol, ali je prečka spasila domaće nakon što je ovaj raspalio sa oko 30 metara bez pretjeranog razmišljanja. Isti igrač je iz slobodnjaka u 44. minuti i ponovo sa oko 30 metara sjajno gađao, a Šahinović uz pomoć prečke spašava svoj gol.

Prvo poluvrijeme donijelo je i jednu diskutabilnu situaciju, kada je lopta, bar prema onom što se moglo vidjeti, pogodila u ruku Beganovića, no sudija to nije vidio, pa je pustio da se igra nastavi, a o tome će se sigurno raspravljati na sljedećoj sjednici Sudijske komisije, baš kao i o pogreškama sa utakmice Borca i Sloge, odnosno Željezničara i Tuzla Cityja. Samo pet minuta nastavka bilo je Sarajevu dovoljno da povede.

Praktično ni iz čega. Pršeš je pogriješio, Zvonićev start je zakasnio, lopta dolazi do Oliveire i Brazilac trećim golom u Premijer ligi donosi radost koševskoj publici, izuzev južne tribine na kojoj su bili smješteni Red Army. Treba pohvaliti i potez navijača Veleža koji su odali počast žrtvama Markala, zbog čega su nagrađeni aplauzima, dok su prethodno prije početka utakmice Horde zla imale sjajnu koreografiju.

Oglasi

No, da se vratimo zelenom terenu. Otkako je Sarajevo povelo, uglavnom je Velež stvarao šanse. U 52. minuti Anđušić izvodi korner, neko loptu prebacuje na drugu stranu, a Zvonića "milimetar" dijeli od gola. Nije stigao loptu i propala je velika šansa.

Oreč je u 67. minuti prošao po desnoj strani i umjesto povratne lopte za Kranjca, odlučuje se sam završiti akciju i nova dobra prilika odlazi u nepovrat. Sarajevo uzvraća preko Čatakovića u 71. minuti, ali nije bio precizan rezervista Sarajeva.

Veležovci nisu odustajali do samog kraja utakmice, ali Sarajevo je uspjelo da "ubije" tempo, da spusti loptu i zadrži prednost pa proslavi velika tri boda. 

U narednom kolu Sarajevo gostuje ekipi GOŠK-a u Gabeli, dok će Velež ugostiti Željezničar, koji će prije toga biti domaćin Igmanu u srijedu u zaostaloj utakmici 1. kola. Nakon nepotpunog petog kola, sa velikim brojem neodigranih utakmica, Široki je lider sa 10 bodova, Sarajevo i Igman imaju po 9, Borac, Zrinjski i Željezničar po šest, a Velež pet bodova...

Sarajevo - Velež 1:0

SARAJEVO: Šahinović, Duraković, Oliveira, Kyeremeh, Jularadžija, Beganović, Soldo, Avramovski, Aničić, Buljubašić, Ziljkić

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

VELEŽ: Hadžikić, Oreč, Zvonić, Pršeš, Hrkač, Anđušić, Mlinarić, Haskić, Domić, Kadrić, Krajnc

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Fino alla Fine
Sta je velez zaslužio?Akcije nisu napravili!!!
4 11
user1659354598
Recite Velez pokraden na kosevu smetljari jedni,ovome komentatoru sa Arene klosaru Prigranici treba zabraniti komentarisati utakmice
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi