Na Islandu sasvim običan dan: Kao da se ne igra utakmica
FOTO: T. Hebib

Daleko od euforije

Na Islandu sasvim običan dan: Kao da se ne igra utakmica

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Islandu igra duel šestog kola kvalifikacija za EURO 2024. godine, a samo nas pobjeda ostavlja u igru za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine kojem je domaćin Njemačka.

Utakmica se igra u Reykjaviku glavnom gradu Islanda, a atmosfera na ulicama islandske prijestolnice je mirna. Ljudi su laganoj šetnji, nema reklama za utakmicu, sve je daleko od bilo kakve euforije. Kao da se utamice ne igra večeras.

Po gradu se ne vidi ni islandskih ni naših navijača sa obilježjima. To naravno ne znači da bh. navijača neće biti jer su vjerovatno otišli razgledati neke od prirodnih ljepota oko glavnog grada Islanda. Cijene su za naše uslove previsoke, a vjerovatno i za dobar dio evropskih zemalja. Pivo u kafani je 10-12 eura, hamburger 16-20 pa i više što vjerovatno i odbije od dugotrajnijeg sjedenja u istoj.

U našoj fotogaleriji na početku teksta možete vidjeti šta je reporter portala SportSport.ba zabilježio na ulicama Reykjavika malo više od tri sata prije početka utakmice. Nesumnjivo je da će naših navijača biti jer to govore i slike nakon sinoćnjeg treninga, a tu i tamo u prolazu se i čuje naš jezik.

U Rejkyaviku su nas dočekale prilično visoke cijene naspram standarda u Bosni i Hercegovini, pa je tako na stadionu hamburger s čipsom 30 KM, a jedno pivo 20 KM. No, ukoliko odlučite da kupite šest piva, onda dobijate popust i ovaj set za "samo" 100 KM.

Oglasi

Inače, u gradu su cijene "boli glava", ali razumljivo s obzirom na visok standard na Islandu. Cijena jednog burgera je 40 KM u centru, a fish and chips (malo bakalara iz firteze sa pomfritom) platit ćete 60 KM. Ko voli, neka izvoli...

Ipak, kako smo već kazali, sve te visoke cijene za Islanđane su sasvim normalne, s obzirom na visinu plata koje zarade.

Opis nije dostupan.

S obzirom da smo došli iz BiH gdje je standard daleko slabiji, moramo priznati da su nas neugodno iznenadile visoke cijene, ali one će brzo biti zaboravljene ukoliko večeras upišemo bitnu pobjedu i sa pjesmom krenemo nazad u našu realnost.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Gledali smo gotovo sve njihove utakmice u kvalifikacijama. Izgledaju mi čvrsto i jako, brane se i napadaju u bloku, imaju dobar pritisak prema gore. Jaki su iznošenju lopti. Mislim da neće odustati od svog načina igranja, iako im nedostaje lijevi stoper. Imaju dobre igrače po bokovima, broj 15 i 9 su jako nezgodni, mogu da naprave probleme. Broj 11 znam iz Španije. Kapiten Gudmunsson im je jako dobar igrač. Imaju zanimljive igrače i mogu da naprave problem ako im ostavimo prostora. Imamo i mi naše 'oružje' i jake strane. Očekujem da ćemo moći da unemogućimo te njihove kvalitete i da ćemo igrati gdje mi budemo i kako mi budemo htjeli. Neće biti lagano, ali došli smo odigrati kvalitetno i da dobijemo", rekao je Kodro između ostalog na jučerašnjoj press konferenciji.

Top Komentari

PoliziaMerda1981
@Frane Vrane zamisljam tebe i mene kako se drzimo za ruke i šetamo zajedno na slici 4
1 0
SEJFUDIBIKODZE
nada zadnja umire,sto hoce rec prvo umre onaj koji se nada,a nasa rep, je vec odavno lesina,i ko ne osjeti taj smrad ima zdrastenih problema, poslije lintenst. nema ni nade.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi