Niko ne vjeruje da mogu na EP, niko osim njih - "Bilo bi nam prvi put, nezapamćeno slavlje u državi"

Spremni za "čudo"

Niko ne vjeruje da mogu na EP, niko osim njih - "Bilo bi nam prvi put, nezapamćeno slavlje u državi"

Edmir Škorić

Neke fudbalske nacije imaju malo ili nimalo iskustva na velikim takmičenjima. Među tim reprezentacijama je, nažalost, bosanskohercegovačka, koja je samo jednom igrala na velikom turniru i to 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

No, ima i gorih, za utjehu. Neke selekcije nisu do sada vidjele veliko takmičenje, neke vjerovatno neće nikada, ali neke već večeras mogu da pišu historiju.

Tako je reprezentacija Moldavije iznenada došla u priliku da u posljednjem kolu može da se bori za historijski nastup na Evropskom prvenstvu. Ono što im ne ide na ruku je to što im treba pobjeda, ali i činejnica da gostuju i to Češkoj.

Česi su favoriti, ali Moldavci nemaju šta da izgube. Zapravo, naravno, imaju, ali mnogo više stvari koje mogu da dobiju ako pobijede.

Moldavski selektor Serghei Clescenco vjeruje u čuda, kao i njegovi igrači, iako ih mnogi otpisuju prije duela sa Češkom.

Oglasi

"Veliko mi je zadovoljstvo doći u Češku. To je prekrasna zemlja. Imam i prijatelje ovdje u Olomoucu i oni će doći na utakmicu. Što se tiče utakmice: svi fudbaleri su spremni. Shvaćamo da će to biti jako teška utakmica. Znamo da je protivnik vrlo jak. Bit će to zanimljiva utakmica. Naravno, Češkoj treba remi, ali mi ćemo ući na teren samo po pobjedu", rekao je Clescenco.

Prije ove utakmice u Češkoj se dogodio skandal jer su trojica reprezentativaca uhvaćena kako piju u subotu navečer, samo 48 sati prije utakmice, zbog čega su izbačeni iz tima.

"Mislim da to nije pitanje o fudbalu. To je njihova stvar: što se događa, kako se događa i kako će oni upravljati situacijom. Sve ovisi o stručnom štabu češke reprezentacije. Znam da imaju mnogo igrača koje je lako zamijeniti".

Da li su na početku kvalifikacija pomislili da će Moldavija biti tako blizu da se plasira na Euro?

"Sigurno ne. Sve smo radili korak po korak i nismo znali da ćemo doći u takvu poziciju da će se kvalifikacije odlučivati ​​u zadnjoj fazi. Ovo je fudbal i zato je lijepo da ima iznenađenja".

Oglasi

Ako odu na Euro...

A šta će se dogoditi ako Moldavija ode na Evropsko prvenstvo? "Bit će to veliko slavlje. Bilo bi nam prvi put. To je historijski trenutak. Češka je nekoliko puta bila na završnom turniru, ali za nju će to biti fantastičan nastup".

U Kišnjevu su ove dvije selekcije remizirale. Hoćete li se osloniti na istu taktiku u Olomoucu?

"Prva utakmica je bila dobra jer je remi s Češkom došao nakon manje dobrog rezultata s Farskim Otocima. To je bio prvi korak u našoj dosadašnjoj avanturi. Bila je to jako teška utakmica. Borili smo se do zadnje sekunde. Češka je imala prilike, ali je utakmica završila remijem".

Je li Ion Nicolaescu glavna snaga Moldavije u utakmici s Češkom?

"Mislim da će nam trebati više snage u utakmici protiv Češke i nadam se da će svi fudbaleri koji budu ušli na teren dati sve od sebe za pobjedu, jer za nas bi to bila historijska pobjeda".

Oglasi

Kako bi on reagovao da su trojica fudbalera iz njegove ekipe izašla u provod prije tako važne utakmice?

"Moja bi reakcija bila vrlo negativna. Prije ove utakmice sve se računa: svaka gesta, svaka misao, svaki korak. Za mene je to nešto neuobičajeno. To je neobična situacija. Ništa se ozbiljno nije dogodilo u našoj grupi. Mislim da cijeli moj tim shvaća da je ovo vrijeme praznika".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Susret Češke i Moldavije igra se večeras od 20:45 sati, a Volcanobet kladionica nudi sjajnu ponudu i vrhunske kvote. Više o tome na OVOM linku.

Pratite Volcanobet kladionicu na Facebooku Instagramu .

Top Komentari

Salgijica
Sretno braci Moldavcima veceras. Navijam za njih
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi