Denis Ćorić - Mister "pet od pet"
Denis Ćorić, jedan iz garde "mlađih" bh trenera radi sjajan posao u Posušju

Posušje je bliže borbi za Evropu nego borbi za ostanak

Denis Ćorić - Mister "pet od pet"

Kenan Lizde

Laktaši, Zvijezda 09, Tuzla City, Sloga Merdian i Velež su klubovi koji su u drugom dijelu sezone igrali protiv HŠK Posušje. Zajedničko im je to što njihovi fudbaleri nakon posljednjeg sudijskog zvižduka pognutih glava napuštali teren. Sigurno smo da se u Posušju niko nije nadao ovakvom nizu prije početka drugog dijela sezone, no s obzirom kakve igre pruža ekipa iz Hercegovine, lako je moguće da pobjednički niz bude nastavljen.

Pet utakmica u drugom dijelu sezone i isto toliko pobjeda. Učinak je to HŠK Posušje, kojeg s klupe predvodi mladi bosanskohercegovački stručnjak Denis Ćorić.

I upravo je Ćorić najzaslužniji za sjajne partije Posušja, koje je sada bliže borbi za izlazak na evropsku scenu, nego li borbi za ostanak u društvu najboljih bh. klubova.

Nije Ćorić nepoznat bosanskohercegovačkoj javnosti, njegov trenerski put je zapravo onakav kakav treba da bude ukoliko želite steći ime u trenerskim krugovima. Počeo je u omladinskim selekcijama Širokog Brijega, pa je preuzimao i prvi tim ovog kluba, odnosno imao je ulogu dežurnog vatrogaca.

I kada je osjetio da je vrijeme za potpunu samostalnost prihvatio je ponudu svog današnjeg kluba. Uveo je Ćorić Posušje u Wwin ligu, a isto to je ponovio i sa GOŠK-om.

Oglasi

Aktuelnu sezonu je započeo na klupi ekipe iz Gabele i sa igrački skromnom ekipom je dobro gurao do utakmice s Veležom koji je u Gabeli slavio 0:4. Preuzeo je Ćorić odgovornost, pokazao da u krajnjem slučaju posjeduje i karakter, te podnio ostavku.

Ipak, njegov dobar rad nije ostao nezapažen i nakon što se Posušje razišlo sa hrvatskim stručnjakom Brankom Karačićem, odlučili su se za čovjeka bez kojeg danas sasvim sigurno ne bi bili to što jesu.

HŠK Posušje i Ćorić kao jedno

Rekli smo, nije njegov trenerski put bio lagan. Prije svega iz razloga što Ćorić nema zaštitnika u svijetu fudbala, te kao takav se za svaki svoj uspjeh morao dobrano potruditi.

U svim klubovima u kojm je radio, ostavljao je iza sebe zalog za budućnost u vidu par mladih igrača, koje je prvobitno instalirao u sastav, pronašao im pozicije na kojima mogu najviše ponuditi, te ih je zatim dobrano istrpio kroz adekvatno doziranje minutaže.

Veliki broj tih igrača su danas nosioci svojih klubova, a kod Ćorića se posebno ističu dvije stvari, obe kao preduslov za uspješan rad. Prva je izuzetna taktička predanost i analitika, gdje odlično prepoznaje vlastite i protivničke vrline ali i mane, te na taj način priprema utakmice.

Oglasi

Nije mu strano da u određenoj fazi od dobrog beka napravi još boljeg stopera, te na taj način dobije bonus tehnički potkovanog igrača u zadnjoj liniji. Druga osobina je
povjerenje koje uživa od svojih igrača, a taj stadij se može ostvariti samo uz uzajamno poštovanje i svakodnevno dokazivanje.

Mladi bh. stručnjak razmišlja dugoročno, svjestan da se kvalitetan rad i rezultat ne prave brzo, te u skladu s tim u pregovorima s klubom potencira održive projekte. Tako je naišao na plodno tlo u HŠK Posušje, gdje Uprava ovog kluba razmišlja na ispravan način i korak po korak postaje vrlo ozbiljan konkurent ekipama iz vrha.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Klub intenzivno jača infrastrukturu, ne izvode akrobacije sa skupim pojačanjima, drže balans unutar ekipe, te na taj način odrađuju bazne stvari koje bi im u skorijoj budućnosti donijele još bolje sportske rezultate.

Na sve to sjajno se uklapa i Ćorić, trener koji spada u onu kategoriju "mlađih" i pred kojim je svijetla budućnost. A ko zna, možda ga sutra budemo gledali na klupi nekog od bosanskohercegovačkih velikana ukoliko njihovi čelnici shvate da i u Bosni i Hercegovini "rastu" treneri koji prate moderne trendove i koji fudbal imaju u "malom prstu".

Top Komentari

CL14
Covijek je iz GOSKA izvukao maximum da njega nije bilo imali bi sad 6 bodova cita protivnicku igru najbolje u ligi daleko nijedan ga trener nije nadigrao zadnju protiv Veleza uz duzno postovanje Klafurica ocitao lekciju treneru koji je vodio mnogo jace klubove u jacim ligama.....
0 0
zgembo.popuslic
Neuspio pokusaj da se napise dobar clanak. Podrzavam rad ovog trenera al novinarcicu moj kad vec pises o njegovoj taktici mogao si navesti bar jedan primjer te njegove taktike ili kad kazes da zna igracima naci dobru poziciju a nigdje primjera jednog takvog igraca ili da daje priliku mladim igracima i opet nigdje primjera kome je dao priliku i od kojeg mladog igraca je napravio dobrog igraca itd itd.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi