Vettel pobijedio u sjajnoj utrci za VN Mađarske

Mercedes nikad slabiji

Vettel pobijedio u sjajnoj utrci za VN Mađarske

Sedam utrka je prošlo od posljednjeg trijumfa Sebastiana Vettela. U Maleziji je pole pistion ostvario Lewis Hamilton, Sebastian Vettel je u drugom nastupu za Ferrari stigao do pobjede. U Mađarskoj je Hamilton dominirao do početka utrke, a onda je Ferrari krenuo naprijed, Vettel i Raikkonen su napravili najbolji posao na startu.

Na stazi koja godinama nosi predznak "dosadne" u kalendaru. Međutim, ovaj put je start okrenuo sve. Vettel i Raikkonen su se probili na vrh, Rosberg je nekako ostao na trećem mjestu, ali je zato Hamilton zbog kasnijeg kočenja otišao preko šljunka na šestoj krivini, pa je pao na deseto mjesto.

I dok je Vettel držao utrku pod kontrolom, Hamilton se trudio probiti što bliže vodećima. Na ruku su Britancu išli odlasci ostalih vozača u boks, čak je u jednom trenutku imao i najbolji krug. Vettel je prvi put otišao u boks u 22. krugu, a odmah kasnije sa vodeće pozicije to će uraditi i Kimi Raikkonen pa i Lewis Hamilton. Pastor Maldonado je zbog kontakta  sa Perezom kažnjem prolaskom kroz pit-line.
Uporni Lewis je ipak uspio preteći Ricciarda te se malo približiti Rosbergu.

Uskoro je na stazi signaliziran virtualni safey car jer je Nico Hulkenberg izletio na prvoj krivini nakon pucanja prednjeg krila. Safety Car je ostao na stazi, većina vozača je otišla do boksa, mijenjale su se gume. U nastavku utrke bolidi Mercedesa su krenuli u obračun sa vozačima Ferrarija, ali danas
očito Lewis Hamilton nije imao svoj dan. Rosberg jeste prošao Raikkonena, ali je Hamilton u duelu sa Ricciardom stradalo prednje krilo.

U 53. krugu Raikkonen je krenuo u boks kako bi promijenio gume, ali se njegov bolid ugasio. Uspjeli su u boksu Ferrarija pokrenuti bolid, ali je Finac 12 kugova prije kraja definitivno odustao. Hamilton je također zbog kazne također morao proći kroz boks. Ricciardo nije odustajao od drugog mjesta. U napadu na Rosberga vozač Mercedesa ostaje bez zadnje zadnje desne gume a Australcu je ostećeno prednje krilo, pa su oba vozača morala do boks. U takvoj situaciju svoju priliku je iskoristio Rus Daniil Kvyat koji je ostvario rezultat karijere na drugom mjestu. Ricciardo je treći, a Max Verstappen također odličan četvrti.

U sjeni burnih dešavanja na stazi ostalo je i peto mjesto Fernanda Alonsa ispred Hamiltona, Groasjena, Rosberga, Buttona i Ericssona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.