Baždarević: Proširit ćemo spisak, imamo solucija
FOTO: EPA

Selektor reprezentacije BiH

Baždarević: Proširit ćemo spisak, imamo solucija

Reprezentacija BiH će prvo okupljanje u ovoj godini imati već u martu mjesecu kada će odigrati dvije prijateljske utakmice, sa Luksemburgom 25. marta i drugu četiri dana kasnije protiv Švicarske. 

Ovo je ujedno i period kada selektor Mehmed Baždarević i njegovi saradnici imaju vremena da se posvete onim manje vidljivim, ali isto tako neophodnim poslovima koji doprinose uspjehu reprezentacije. 

"Nakon kvalifikacionih utakmica uslijedio je period detaljnih analiza. Zajedno sa saradnicima pogledali smo sve statističke podatke, te pokušali doći do nekih činjenica koje nam mogu koristiti u narednom periodu. Potrošili smo dosta vremena, ali smo dobili pravu sliku onoga što smo radili, koje su nam bile slabosti i snage i na  čemu možemo da baziramo naše igre u novom kvalifikacionom ciklusu.  Pored međusobnih razgovora, bilo je i nekoliko sastanaka sa generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem i direktorom Denijalom Pirićem koji su predočili stavove i očekivanja rukovodstva i na neki način nas pripremili za obaveze koje nam predstoje", kazao je Baždarević.

Baždarević se posvetio uobičajenoj praksi da se igrači koji već igraju za "A" tim, ali i svi drugi koji konkurišu za njega, pomno prate.

"Već smo počeli da opserviramo igrače, uglavnom one što igraju u Engleskoj i Italiji čija prvenstva se nisu prekidala. Stvarno svakodnevno razmjenjujemo informacije a iskoristićemo priliku da obiđemo i nekoliko naših ekipa koje su počele sa pripremama", kaže Baždarević za stranicu N/FSBiH i dodaje: 

"Praćenje igrača zahtjeva dug period i drago mi je što mogu spomenuti da smo mi odavno u tom procesu. Ima nekoliko mladih igrača na koje moramo obratiti pažnju, ali ne bih još govorio o imenima, jer svi trebaju da se trude i rade maksimalno."

Prijateljske utakmice sa Luksemburgom i Švicarskom su prilika da se možda proširi spisak reprezentativaca o čemu razmišlja i selektor.

"Želja nam je da vidimo i probamo što više fudbalera u reprezentativnim utakmicama koje nemaju rezultatski imerativ. Normalno je da razmišljamo da  proširimo spisak, za to treba imati solucija, a vjerujem da ih mi imamo. "

Bez obzira koliko je stresan i nepredvidljiv posao kojim se bavi, utakmice i uzbuđenja koja idu uz njih su ono u čemu najviše uživa.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Nedostaju mi utakmice. Deset dana nakon meča sa Irskom poželio sam da odigramo utakmicu, jer to je ono najteže, ali i najljepše u trenerskom poslu. Nedostaje nam taj adrenalin, 'frka' i sve ono što donosi jedan reprezentativni susret", dodao je Baždarević na kraju razgovora. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi