Beus: Zagovarao sam i zagovarat ću smanjenje Premijer lige

Potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH

Beus: Zagovarao sam i zagovarat ću smanjenje Premijer lige

A. Beganović

U posljednje vrijeme u bosanskohercegovačkim medijima se mnogo piše o Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, odnosno o raznim malverzacijama u istom.

Svoj komentar o takvim navodima za SportSport.ba je dao i potpredsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Ivan Beus.

"Prilozi koje gledamo u posljednje vrijeme o Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine su dosta nekorektni. To je najblaže što mogu reći o istim. Ne želim da budem pogrešno shvaćen, odnosnio smatram da bosanskohercegovačka javnost u svakom trenutku treba znati šta se dešava u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, no u isto vrijeme se svi zajedno moramo držati činjenica. Spominje se mnogo toga u medijima, a mi iz Saveza smo pozvali sve novinare da dođu i zatraže bilo koji dokument, ugovor koji je potpisan od strane ovog Izvršnog odbora. Mislim da smo mnogo toga uradili, što ne znači da ne može još bolje i to nam je jedan od osnovnih ciljeva. Nećemo stati na ovome, bh. fudbal je bio na dnu, dok se danas o istom u Evropi priča s mnogo respekta", za SportSport.ba je istakao Beus.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je loše otvorila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Iz tri susreta izabranici Safeta Sušića su osvojili samo dva boda.

"Nakon velikog uspjeha i plasmana na Svjetsko prvenstvo očekivanja svih nas su bila dosta velika. Međutim, kako često kažu, lopta je okrugla, i upravo smo to osjetili na svojoj koži. Kiksali smo protiv Kipra i sada 'teško živimo'. Međutim, još ništa nije izgubljeno i svi smo uvjereni da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo. Neće biti lako, no ponavljam, ništa nije izgubljeno", govori jedan od čelnih ljudi Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Nakon poraza od Kipra održana je i vanredna sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon koje su se pojavile informacije da članovi Izvršnog odbora nisu na istim talasnim dužinama.

"Vidite, Izvršni odbor broji 15 članova i normalno je da svako ima svoje mišljenje. Međutim, moramo biti korektni i reći da smo jednoglasno donijeli odluku o produžetku saradnje sa selektorom Safetom Sušićem. Dakle, odluka je donesena jednoglasno i moramo stajati iza svojih stavova i kada nam ne ide baš najbolje. Na pomenutoj sjednici smo razgovorali o svemu, bilo je i kritika što je sasvim normalno, no lično nisam stekao dojam da je ijedan od članova Izvršnog odbora protiv Sušića", ističe Beus.

Nakon te sjednice u medije je procurio i novi ugovor Safeta Sušića, odnosno visina njegovih primanja, što bh. javnost nije prihvatila na najbolji način. Postavlja se pitanje zbog čega od javnosti krila visina primanja bosanskohercegovačkog selektora.

"Kada smo razgovorali o novom ugovoru, raspitivali smo se i u okruženju koliku platu imaju selektori. Neko nam je odgovorio, a bilo je i onih koji nisu. Jednostavno, to je poslovna tajna i mislim da oko toga ne treba praviti dramu. Moramo shvatiti da nije isto biti selektor reprezentacije koja se nalazi na 50. i na 20. mjestu. Jednostavno, rejting nam je porastao i to je svakako imalo uticaja kod potpisivanja novog ugovora. Međutim, treba naglasiti kada se priča o tim stvarima, da je Fudbalski savez jedan od rijetkih, ako ne i jedini u našoj zemlji, koji nije na državnim jaslama, odnosno sami se finansiramo. Od države ili ne dobijamo ništa ili se pak radi o malim iznosima. Novac koji prihodujemo nije od poreznih obveznika, a vjerujte mi da ne bih imao ništa protiv da sutra primanja selektora budu i viša, samo da se ostvare naši ciljevi. Digli smo ljestvicu i tako se trebamo ponašati", otvoreno govori Beus.

Omladinske selekcije Bosne i Hercegovine niti jednom se nisu plasirale na neko od velikih takmičenja, a u posljednje vrijeme se mnogo govori i o promjenama stručnih štabova istih.

"U pravu ste, nismo se nikad plasirali niti na jedno veliko takmičenje, ali trebamo gledati i uslove u kojima naši mladi fudbaleri rade. Mislim da nam jedna od osnovnih zadaća u budućnosti treba biti reorganizacija omladinskih takmičenja u našoj zemlji. Pazite, naši momci danas igraju Premijer ligu, no vjerujte mi da mali broj klubova ima dobre uslove za rad. Tu mislim na terene, pa i na stručna lica jer klubovi su u teškoj finansijskoj situaciji i malo koji je u mogućnosti obezbijediti četiri ili pet trenera da rade s kadetima i juniorima. Često se utakmice igraju u nenogometnim terminima, momci na utakmice putuju isti dan i kada ih igraju. Mnogo je tu problema i s tim se trebamo pozabaviti, odnosno i hoćemo. Dakle, nismo se plasirali na veliko takmičenje, no trebamo biti iskreni i realni. U krajnjem slučaju kadeti i juniori su pokazali da se mogu boriti i sa mnogo boljim i organiziranijim reprezentacijama. Na nama je da zajedničkim snagama mladim momcima obezbijedimo što bolje uslove, pa u krajnjem slučaju i radi budućnosti A selekcije", istakao je Beus.

Potpredjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine zagovornik je smanjenja broja klubova u Premijer ligi, no u isto vrijeme je i realan, odnosno svjestan je u kakvom društvu živimo.

"Moja velika želja je da u bliskoj budućnosti gledamo Premijer ligu sa 10 ili 12 klubova. To sam zagovarao ranije i opet ću. Međutim, trebamo znati da naš savez čine dva saveza, te da svako ima tu neke svoje interese. Na prošloj Skupštini sam potegao to pitanje, no nije prošlo, a bilo je i nekih koji su zagovarali da se Premijer liga proširi. Radit ćemo na tome, mislim da bi dobro bilo i kada bi se napravila i jedinstvena Druga liga, no onda bi praktično entitetska takmičenja bila u trećem rangu. Tu nastaju problemi, no moramo pronaći riješenje. Mislim da će se to uraditi prirodnim putem, odnosno putem licenciranja, koje je iz godine u godinu sve zahtjevnije", govori Beus i dodaje:

"Svima nam je u cilju da imamo što kvalitetnije takmičenje i da nam klubovi igraju značajniju ulogu u Evropi. Trudimo se doista, iako se to možda i ne vidi. Zahvaljujući uspjesima reprezentacije i rejtingu, te povjerenju koje smo stekli kod UEFA-e i FIFA-e, lakše povlačimo novce iz ovih organizacija, te pomažemo naše klubove. I zbog toga nam je bitno da se plasiramo na Evropsko prvenstvo jer rejting će nam biti još veći."

Na samo kraju razgovora potpredsjednik Saveza se osvrnuo i na slučaj Amera Halepa. 

"Halep je istupio u medijima iako je znao da po pravilniku za koji je i on glasao na to nema pravo, pa je suspendovan na godinu dana. Izvršni odbor sada broji 14 članova i mislim da ćemo uskoro vidjeti šta uraditi po tom pitanju, odnosno iz Nogometnog saveza SBK-a bi trebao doći zamjenski član", zaključio je Beus.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.