Bh. predstavnici sigurno preskočili prve prepreke u Europi

Bilans tri pobjede i jedan remi

Bh. predstavnici sigurno preskočili prve prepreke u Europi

Evropska sezona startala je prvom rundom kvalifikacija za Europa ligu u kojoj su se našla dva bosanskohercegovačka kluba. I Željezničar i Široki Brijeg su bez većih problema preskočili svoje prve prepreke u vidu Lovćena i Gabale.

Tim sa Grbavice, koji spletom raznih okolnosti već duže vrijeme svoje domaće evropske utakmice igra na stadionu na kojem nije domaći, u dvomeču je bio bolji od crnogorskog Lovćena i ukupnim rezultatom 1:0 izborio plasman dalje. Istini za volju, Željezničar u ove dvije utakmice nije pokazao mnogo ali Lovćen sa druge strane nije pokazao ništa. Marijan Antolović se 180 minuta dosađivao na golu Željezničara jer mu igrači crnogorskog viceprvaka nisu ozbiljnije zaprijetili. Samo je jedan dalekometni šut na Koševu mogao Želju staviti na muke. Tada je Antolović bio dosta nesiguran, ali prošlo je bez posljedica i to je otprilike bilo sve što je Lovćen napravio u dvije utakmice protiv našeg predstavnika.

Koševskih 0:0 je Želju u revanšu stavilo u poziciju da pod hitno mora postići pogodak, što su oni i učinili u 57. minuti kada je Damir Sadiković konačno savladao Perovića na golu Lovćena i donio Želji prolazak dalje. Željezničar je u dvomeču sa Lovćenom bio izrazito neefikasan na šta će trener Adžem morati obratiti posebnu pažnju pred nadolazeće izazove. Inače, gol koji je postigao Sadiković bio je jubilarni stoti Željin u evropskim takmičenjima i vrijedio je 130.000 eura koliko će Plavi inkasirati prolaskom u drugo pretkolo. Bilo kako bilo, Željini navijači se se složiti sa starim pravilom: pobjedu piši, igru briši, ali će najtrofejniji bh. klub protiv Metalurga ipak morati pokazati više želi li preskočiti i tu evropsku stepenicu.

Široki Brijeg je neočekivano lako savladao azerbejdžansku Gabalu ukupnim rezultatom 5:0. Širokobriježani su jako ozbiljno pristupili svojoj prvoj prepreci koja nije bila nimalo naivna, iako rezultat pokazuje suprotno. Ipak, pet golova u mreži Gabale nije odraz njihove slabosti već dobre igre Širokog koji je u prošloj sezoni Premijer lige bio najefikasniji tim i, po mnogima, igrao najdopadljiviji fudbal. Tim sa Pecare je već u prvom susretu, gdje je bio u podređenom položaju, pokazao da je bolji tim od Gabale. Individualnim akcijama Wagnera je naš klub slavio pobjedu od 2:0 koja je širom otvorila vrata drugog pretkola. Vremešni Wagner i u poznim igračkim godinama pokazuje zašto je tako bitan faktor u igri Širokog već godinama te da se na njega i dan danas igrači s pravom mogu osloniti onda kada ne ide najbolje.

Revanš je za Širokobriježane bio samo formalnost, a i njemu su pristupili jako ozbiljno što je za svaku pohvalu ako uzmemo u obzir neka ranija iskustva naših klubova koji su nerijetko znali rezultate prvih utakmica uzimati zdravo za gotovo. Primjera je mnogo, ali sinošnja utakmica Širokog je pokazatelj kako se treba igrati i kada je naizgled sve već jasno. Tako je upisana još jedna ubjedljiva pobjeda koja će popraviti siromašni koeficijent našim klubovima u sezonama koje dolaze. Sjajno je goste načeo Goran Zakarić, koji briljira u dresu našeg vicešampiona gdje je na posudbi iz zagrebačkog Dinama, a posao je završio Mirko Marić. Mladi napadač je dodao još dva gola i to je bilo sve. Tri gola na Pecari, dva u Azerbejdžanu i Široki bez problema ide dalje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilans naših klubova u Europi za sada iznosi tri pobjede i jedan remi. Pohvalno je istaći činjenicu da ni Široki Brijeg ni Željezničar nisu primili niti jedan gol u utakmicama koje su odigrali. Široki je bio jako efikasan, dok je Željo odigrao "na sigurno", a pobjede su upisane i sada se okrećemo sljedećem pretkolu. Tu će im se priključiti i naš treći klub Sarajevo, kao aktuelni osvajač Kupa naše zemlje. Oni će igrati sa Haugesundom, Željo ide na makedonski Metalurg dok bi najteži posao na papiru trebao imati Široki Brijeg koji će se sastati sa Mladom Boleslav. Našim klubovima želimo sreću i da nastave dobro započeti posao.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.