Učinak Zmajeva

Džeko bolji od Begovića, Sejo pogodio, Bićo promašio penal

Protekla sedmica za Zmajeve koji su sa svojim klubovima nastupali u evropskim takmičenjima za totalni je zaborav.

To što je njegov Bayer Leverkusen doživio težak poraz u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona od PSG-a sa 4:0 pred domaćom pulikom, i tako gotovo sigurno ispao iz ovoga takmičenja, nije bila najgora stvar za Emira Spahića. Kapiten fudbalske reprezentacije BiH prvo je skrivio penal u 39. minuti iz kojeg su Sveci stigli do vodstva od 2:0, a za ovaj prekršaj Zmaje je zaradio prvi žuti karton. Drugi je zaradio 20 minuta kasnije, nakon što je na nepropisan način zuastavio jednog od protivničkih igrača.

U istom takmičenju Manchester City je sa 2:0 poražen na svom Etihadu od Barcelone, a Edin Džeko je u igru ušao u 74. minuti utakmice.

Za razliku od Spahić i Džeke, Lazio Senada Lulića igrao je u Europa ligi, ali je na Olimpicu sa minimalnih 1:0 poražen od bugarskog Ludogoretsa, a bh. reprezentativac na terenu je proveo 68 minuta.

U nacionalnim prvenstvima za razliku od evropskih takmičenja Zmajevi su imali nešto bolji učinak. U 27. kolu  Premiershipa međusobni duel odigrali su klubovi Edina Džeke i Asmira Begovića, a na kraju je sa minimalnih 1:0 slavio tim bh. napadača koji je odigrao svih 90 minuta, te zaradio žuti karton u posljednjoj minuti utakmice, ali i promašio nemoguće u 74. minuti.

Vedad Ibišević i dalje odrađuje svoju suspenziju, preostale su mu još tri utakmice pauze, a njegov Stuttgart je ovog vikenda doživio novi poraz pred domaćim navijačima. Puni plijen sa Mercedes-Benz Arene odnijela je berlinska Hertha nakon pobjede od 2:1. Zbog novih problema sa povredom Mensura Mujdže ponovo nije bilo u sastavu Freiburga koji je pred domaćom publikom poražen od Augsburga sa 4:2.

Dvadesetdrugo kolo Bundeslige po dobrom neće pamtiti Ermin Bičakčić i njegov Eintracht Braunschweig. Imali su igrača više, penal kod vodstva od 1:0, a onda su Kumbela promašio jedanaesterac, a u samo dvije minute igre u drugom poluvremenu Nürnberg je poveo sa 2:1. Drugi penal koji je dosuđen za Lavove izveo je bh. reprezentativac Ermin Bičakčić, ali je čuvar mreže domaćina "skinuo" drugi penal u ovome susretu. Susret je završen sa 2:1, a do kraja utakmice i fudbaleri Nürnberga uspjeli su promašiti jedan udarac sa bijele tačke.

Ono u čemu Bičakčić nije uspio jeste Sejad Salihović. Bh. reprezentativac je sigurno izvedenim penalom u 82. minuti utakmice donio bod svom Hoffenheimu na gostovanju kod Borussije M'gladbach. Nakon što su domaći imali vodstvo od 2:0, susret je na kraju okončan remijem 2:2, a Salihović je odigrao svih 90 minuta za tim Markusa Gisdola.

Drugi uzastopni poraz upisali su Spahićevi Apotekari, a kapiten našeg nacionalnog tima odigrao je cijelu utakmicu u gostujućem porazu Bayera od Wolfsburga 3:1, te zaradio žuti karton u 65. minuti utakmice. Sead Kolašinac je u premijernoj utakmici 22. kola njemačkog šampionata odigrao svih 90 minuta u domaćem remiju Schalkea protiv Mainza od 0:0.

Aalen, našeg reprezentativnog čuvara mreže Jasmina Fejzića stigao je do svoje prve pobjede u nastavku proljetnog dijela 2. Bundeslige, i to na teškom gostovanju kod Kaiserslauterna sa 2:1.

Miralem Pjanić nastavio je sa odličnim izdanjima u dresu Rome, a u vikendu koji je iza nas bh. veznjak asistirao je za jedini gol u gostujućoj pobjedi Rome nad Bolognom. Senad Lulić odigrao je svih 90 minuta u vrlo zanimljivoj utakmici u kojoj je njegov Lazio sa 3:2 uspio savladati Sassuolo.

Haris Medunjanin je odigrao 63 minute u domaćem remiju (1:1) svog Gaziantepa sa Akhisarom, dok je Izet Hajrović sa klupe za rezervne igrače odgledao minimalnu pobjedu Galate u gradskom derbiju protiv Besiktasa. Elazigsport Ognjena Vranješa tek će večeras igrati svoju utakmicu 22. kola turske Super lige, a u goste im stiže lider Fenerbahce. 

Edin Višća je u protekloj sedmici odigrao dvije utakmice. U derbiju 26. kola njegov Istanbul BB doživio je poraz od 1:0 pred domaćim navijačima od Orduspora, da bi tokom vikenda tim sa Bosfora slavio pobjedu na gostovanju kod Karşıyake od 3:1 kojom su ostali u vrhu tabele turske Prve lige. Nekadašnji fudbaler Željezničar odigrao je svih 180 minuta.

Ervin Zukanović sa svojim je Gentom skinuo "skalp" lideru Standardu pobjedom na gostovanju od 3:2. Bh. defanzivac pružio je jednu solidnu partiju, a nešto oštrijim startom u 9. minuti utakmice zbog kojeg je zaradio žuti karton pokazao je napadačija ekipe iz Liježa da ih neće štediti.

Nakon teškog poraza protiv Salzburga, Sturm novajlije na spisku Safeta Sušića Anela Hadžića remizirao je na gostovanju kod Rieda odigravši 2:2. Hadžić je u 21. minuti pogodio za 1:1, a trinaest minuta kasnije naš veznjak zaradio je i žuti karton, ali je na terenu proveo svih 90 minuta.

Rijeka je sa "minimalcem" na domaćem terenu savladala Osijek, ali u sastavu tima sa Kantride nije bilo Zorana Kvržića. Protiv istog protivnika, ali ranije prošle sedmice u okviru Kupa Hrvatske Kvržić je odigrao 69. minuta, a rezultat je glasio 1:0 u korist Riječana. 

Za razliku od Kvržića minutažu u prvenstvu su u gostujućoj pobjedi Hajduka od 2:0 protiv zagrebačke Lokomotive upisali Avdija Vršajević i Tino-Sven Sušić. I dok je Vršajević odigrao cijeli susret, novopečenog bh. reprezentativca kojeg ćemo na djelu vidjeti u prijateljeskom susretu sa Egiptom zamijenio je Anđelković u 58. minuti utakkmice. 

Jedina dva imena koja se nalaze na spisku selektora Sušića, a koja još uvijek čekaju na prve minute u 2014. godini su golman Asmir Avdukić i defanzivac Toni Šunjić, koji nastupaju u prvenstvima koja još uvijek nisu počela, a njihov početak na programu je narednog vikenda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.