Selektor U-19 reprezentacije BiH za SportSport.ba

Karačić: Potrebno nam je više okupljanja i mečeva

D. Kurbegović

Juniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine protekla četiri dana boravila je u Trening centru u Zenici, gdje su odradili mini pripreme.

Na ovo okupljanje nisu se odazvali igrači iz inostranstva, jer ih klubovi nisu bili dužni pustiti zbog termina, ali je selektor Toni Karačić pozvao zamjene iz Premijer lige BiH, kako bi proširio roster igrača, za naredne akcije.

Redakcija našeg portala pomno prati sve reprezentativne selekcije, tako da smo bili i na jednom od posljednjih treninga U-19 selekcije, gdje smo razgovarali o svemu pomalo sa selektorom Tonijem Karačićem.

"Obavili smo jedan mini ciklus i ovo je početak priprema za Elitni krug kvalifikacija. Bio sam pozvao 28 igrača za ovo okupljanje, igrači iz inostranstva, koji su i nosioci ove selekcije nisu dobili dozvolu svojih klubova, tako da nisu bili prisutni u Zenici.Iskoristili smo zato priliku da probamo i druge igrače iz omladinske Premijer lige.Imali smo dobre uslove u Zenici, bez obzira na to što je bilo hladno, prilagodili smo se i napravili smo pet treninga, koji će nam sigurno biti od koristi da imamo što bolji uvid u ovu selekciju igrača i kako bi povećali roster igrača s kojim raspolažemo" ističe Karačić.

Prije ždrijebanja grupa za Elitni krug, selekcija BiH se nalazi u trećoj od ukupno četiri jakosne skupine.

"Premda znamo s kim nećemo igrati, ali o Elitnom krugu ne možemo razgovarati nešto dok ne dobijemo imena protivnika, ždrijeb je za nešto manje od mjesec dana.Mi se najviše trebamo zabaviti o sebi, kvalitetno se pripremiti, volio bi da uz neki mini ciklus okupljanja imamo makar od četiri do šest utakmica do početka Elitnog kruga. Mislim da bi nam to bilo od velike koristi kako bi bili konkurentni s ostalim ekipama.Hoće li to biti dovoljno za odlazak na Evropsko prvenstvo vidjet ćemo, naravno neće biti niko sretniji od nas ako se to dogodi" nada se selektor U-19 reprezentacije BiH.

Omladinska Premijer liga kvalitetnija je u odnosu na prošle sezone.

"Od ove godine je reorganizacija lige, sada iam 12 klubova igra se po trokutnom sistemu, to je novina i mislim da je takmičenje puno kvalitetnije. Imamo veći broj utakmica između klubova koji drže neki primat u našoj zemlji, u perspektivi mislim da može dati neke rezultate. Ima tu još prostora za napredak, može to još bolje i da se još više unaprijedi takmičenje u omladinskim ligama. Uvjeren sam dok god ne budemo imali 90 posto igrača iz omladinske Premijer lige u nacionalnim selekcijama, to će biti jedan pokazatelj rada u BiH i sigurno će biti rezultati još kvalitetniji kada dođemo do toga", kaže Karačić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi