Kolo nakon kojeg bi neke stvari mogle biti mnogo jasnije

Derbiji u Sarajevu i Mostaru

Kolo nakon kojeg bi neke stvari mogle biti mnogo jasnije

Pred nama je 24. kolo BH Telecom Premijer lige, koja polako ali sigurno ulazi u pravi foto-finiš. I dalje se za titulu bore četiri ekipe, dok od ispadanja u niži rang strepi sigurno pet ili šest klubova. Međutim, ovo kolo bi moglo ponuditi odgovore na mnoga pitanja, posebno kada je riječ o borbi za titulu i Evropu.

Čast mostarskom derbiju, ali je bez sumnje utakmica koja privlači najviše pažnje ona na Koševu, gdje se sastaju Sarajevo i Široki Brijeg. Bit će to sudar prvoplasiranog i trećeplasiranog tima na tabeli koji bi u konačnici mogao puno toga značiti u konačnom plasmanu. Obje ekipe su u prošlom kolu slavile pobjedu, pa su na najbolji mogući način najavile meč koji slijedi, a njihov meč u prvoj polusezoni je okončan pobjedom Širokog Brijega rezultatom 1:0.

Nakon nešto više od mjesec dana kada su Plemići slavili u Kupu, Velež i Zrinjski će još jednom odigrati gradski derbi u okviru Premijer lige. Velež u međusobnim utakmicama na svom terenu ima mnogo više uspjeha od gradskog rivala, koji je ipak nedavno slavio sa 2:0 u Vrapčićima, kakvom se scenariju nadaju i sutra. Koliko je Velež nezgodan i opasan na svom terenu najbolje su iskusili Sarajevo i Široki Brijeg, koji su Vrapčiće napuštali pognute glave uprkos ulogama favorita (2:0, 1:0).

Željezničar će u Gradačcu odigrati svoj meč protiv Zvijezde, ekipe koja se grčevito bori za opstanak. Nakon neočekivanog remija u prošlom kolu, Plavi su pred imperativom pobjede, baš kao i domaći tim. Zvijezda je pobjedom u Bijeljini uhvatila priključak i sada se ponovo nalazi u ravnopravnoj borbi za opstanak. Kvalitet i tradicija su na strani gostiju, ali Želji svakako neće biti lako protiv motivisanog domaćina. Ova dva tima su u prošloj polusezoni na Grbavici priredili pravi spektakl odigravši meč sa osam golova (5:3).

Banjalučki Borac će na svom terenu dočekati Radnik. Tim iz Bijeljine se često ispostavi kao izuzetno nezgodan rival, pa u Banjoj Luci s velikom dozom opreza pristupaju narednom protivniku, koji još uvijek nije prebrodio brige oko opstanka. Olimpic gostuje Travniku, koji je u seriji od četiri uzastopna poraza. Klub sa Otoke se udaljio od vrha domaćim porazom od Sarajeva u prošlom kolu, dok Travniku 'gori pod nogama'. Veziri ne žele ispasti iz lige, a da bi se spasili katastrofe potrebne su im pobjede. Prilika za prvu će biti već u nedjelju. S druge strane, Olimpicu je borba za izlazak u Evropu u ovom trenutku mnogo realnija kroz Kup BiH.

Sloboda na Tušnju dočekuje Vitez sa imperativom pobjede, iako Husref Musemić poziva na veliki oprez. Vitezu bi i bod sa ovog teškog gostovanja bio zlata vrijedan, a u Tuzlu stižu puni samopoudanja nakon pobjede iz prošlog kola. Drina u Zvorniku dočekuje Čelik, a obje ekipe se nalaze u sigurnoj zoni. Međutim, pod većim pritiskom je Drina, koja se nalazi samo pet bodova iznad zone ispadanja. Posljednjeplasirana Mladost kod kuće dočekuje Slaviju. Ekipi iz Velike Obarske bi svaki rezultat osim pobjede bio veliki korak ka 1. ligi Republike Srpske, dok je Slavija u sigurnoj zoni.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Subota:
Drina - Čelik (16:30)
Sloboda - Vitez (16:30)
Zvijezda - Željezničar (16:30)
Borac - Radnik (19:30)

Nedjelja:
Sarajevo - Široki Brijeg (16:00)
Travnik - Olimpic (16:30)
Velež - Zrinjski (16:30)
Mladost - Slavija (16:30)

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.