Opet je pobijedila FIFA
Putin je odmah doletio u Zurich

Jesu li Rusija i Katar zasluženo pobijedili ?

Opet je pobijedila FIFA

M. Maksimović
Teme:

Opet je pobijedila FIFA. Tako se u najkraćem može opisati sve ono što se dešavalo posljednjih nekoliko dana u Zurichu. Nikada do sada u jednom danu nisu izabrana dva domaćina u osam godina, nikada više kandidata, političara, sportista poznatih faca nije bilo u Zurichu, u sklopu promocija.

Na kraju su mnogi ostali iznenađeni, zatečeni, pogotovo Englezi i Amerikanci koji su najbolje kotirali za SP 2018. godine, odnosno 2022. godine. Neki su bilo otvoreni, neki su poraz primili sportski, a možda su neki rekli najveću istinu. U promocije Engleske su učestvovali i David Beckham i Alan Shearer.

''Ako nam sada nije ukazano povjerenje, kada će?! Nisam siguran da smo mogli učiniti više, naporno smo radili u kampanji koju su svi pozdravili. Zbog toga ćemo moći mirno spavati, ali tužno je i boli'', pričao je nakon izbora Shearer.

''Dali smo sve od sebe, bolje od ovoga se nije moglo. Za našu prezentaciju dobili smo samo pohvale, rečeno nam je da je sjajna ako ne i najbolja, ali nam očito nije bilo suđeno'' rekao je Beckham.

Englezi su imali odličnu prezentaciju, oslanjali su se na tradiciju, po mnogima su bili veliki favoriti, pa zbog toga čudi činjenica kako su već ispali nakon prvog kruga glasanja. Rusija je u prvom krugu dobila devet glasova, u drugom 13. Čini se da su Englezi skupo platili ceh otkrivajući aferu oko kupovine, odnosno prodaje glasova. Prije samo par dana, Vladimir Putin je oprao FIFA-u, na kraju je Rusija pobijedila.

Možda je posljednje izbore odnosno pobjedu Rusije i Katara najbolje objasnio Miguel Angel Lopez, direktor zajedničke kandidature Španije i Portugala: ''FIFA želi više novca, te je išla tamo gdje ga ima u izobilju''.

Ako Rusija nije bila autsajder, Katar sigurno jeste u društvu Amerike, Australije, Japana i Koreje. Australci su prošli kao i Englezi, ispali su u prvom krugu, u drugom Japan, u trećem Južna Koreja. U duelu Katara i SAD, završilo je 14:8 u korist Katara. Slično kao i Rusija.

Amerikanci su ostali zatečeni, nije pomogao ni Clinton. Prvo se oglasio Sunil Gulati, Predsjednik organizacijskog odbora:

''Teško je prihvatiti ovakvu odluku, pogotovu što su izabrali zemlju veličine Connecticuta koja ima jedan jedini grad", istakao je Gulati. Čak se javio i predsjednik Barack Obama: ''Mislim da su donijeli pogrešnu odluku''.

Oštar je bio i bivši belgijski reprezentativac Marc Wilmots: "Rusija je politički izbor, a Katar gospodarski. Sport je na neki način gubitnik nakon ovih današnjih odluka. Moramo to ipak prihvatiti s dostojanstvom.''

Tako je u jeku afere oko korupcije FIFA još jednom nastavila fudbal voditi prema novim granicama, bez obzira što jedni imaju problema sa infrastruktorom, drugi sa temperaturama koje u periodu odigravanja idu do 50 stepeni. Rusi će potrošiti 3.82 milijarde dolara, prije toga će za ZOI u Sočiju izdvojiti najmanje osam milijardi dolara. Katar je pripremio četiri milijarde.

Ostaje pitanje kako je prošla FIFA?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.