Pozdrav iz pakla: Orošena čela kroz Nikoziju

BiH na vrućem gostovanju

Pozdrav iz pakla: Orošena čela kroz Nikoziju

T. Hebib

Ko osjeti Nikoziju u avgustu, ni pakao mu neće teško pasti. U glavnom gradu Kipra, gdje će izabranici Mehmeda Baždarevića sutra odigrati sedmu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, dočekalo nas je neugodnih 40-tak stepenčića, pa se pustim ulicama moralo hodati orošena čela i ulijepljenog tijela. Ali kompletnog!

Začudo, na zabačenom ostrvu moguće je međutim, okupati se i napiti vode poslije 23 sata, što u većem dijelu sarajevskih naselja nije moguće. Koliko je pitka voda sa česme, ne zna se, ali kada prigusti i to je draga opcija.

Nikozija je inače grad koji nema mora, pa je nemoguće živjeti ukoliko u dvorištu nemate bazen. U Larnaci koja je udaljena oko pola sata i Limasolu koji je s druge strane i do kojeg se dolazi za 45 minuta zato je kudikamo lakše.

Ulice su puste, osim jedne. Tu se može sresti pokoji građanin. Muškarci su svi skoro isti, liče kao jaje jajetu, a takve su i žene. Ljubiteljima sirtakija vjerovatno bi se svidjele. I kao u BiH, veoma štuju nargilu. Stadion GSP arena na kojem svoje utakmice igra domaći APOEL udaljen je malo od grada i prema prognozama sutra neće biti ispunjen do posljednjeg mjesta. 

Nisu ovdje toliko zagriženi navijači kad igra reprezentacija, što nije slučaj kada bitnu utakmicu igra najjači kiparski klub, ove sezone učesnik Lige evropskih prvaka. Ni naših navijača neće biti mnogo, tek nekolicina.

Stabla narandži u gradu djeluju siromašno, nije im još sezona, ali barem doprinose hladu, smanjuju temperaturu s 40 na 38 stepeni. Ukratko, ljepota od života.

Raj za fudbalere

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Osim što plaćaju vrlo solidno, igrati u kiparskim klubovima doima se ljepše nego igdje u Evropi. Nema manje zemlje s boljom klimom. I nema gostovanja koje zahtijeva dugotrajna putovanja. Gdje god kreneš stići ćeš za cirka dva sata.

Najljepše je međutim fudbaerima Ayia Nape. Klub nije toliko jak, ali se zato i u decembru poslije treninga fudbaleri mogu rashladiti u moru ovoga mondenskog ljetovališta. Plaže su kao iz prospekata, a i u decembru je oko 25 stepeni.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi