Sjeverna Irska i Danska najveći rivali BiH za baraž

Kvalifikacione kalkulacije

Sjeverna Irska i Danska najveći rivali BiH za baraž

Dakle to da fudbalska reprezentacija BiH sama od sebe zavisi do kraja kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji dogodine, u najmanju ruku je poluistina.

Zavisila bi da nismo u konkurenciji onih koji bi mogli biti najgora drugoplasirana reprezentacija.

Trenutno stanje drugih na tabelama je sljedeće: Švedska 16, Portugal 21, Sjeverna Irska 16, Irska 13, Crna Gora/Danska 13, Slovačka 15, Italija 16, BiH 14, Ukrajina 13.  

Nakon odigranih deset kola, premda su ulaskom Kosova i Gibraltara u opticaj sve grupe dobile po šest učesnika, vrijedit će pravilo oduzimanja bodova osvojenih protiv posljednjeplasiranih selekcija.

U toj opciji, najveći konkurenti BiH za neodlazak u baraž su Sjeverna Irska, odnosno Danska. Sve ostale selekcije trebale bi biti bolje nego mi.

Otočani do kraja imaju još tri teške utakmice, protiv Češke kući te Njemačke i Norveške u gostima. Pobijede li dvije, bit će bolji od BiH čak i u slučaju da dobijemo Belgiju i Estoniju. 

Što se Danske tiče i oni igraju još tri meča, ali imaju najmanju mogućnost da osvoje svih devet bodova. Gostuju Crnoj Gori, direktnom konkurentu za baraž, prethodno Armeniji, a onda u zadnjem kolu dočekuju Rumuniju. Zato će jedan od nama bitnijih duela biti odigran u Podgorici, 5. oktobra.

U nekoj opciji i Irska bi mogla konkurirati za najgoru drugoplasiranu selekciju, ali pod uslovom da u naredne tri utakmice osvoji manje od četiri boda. Jednu igraju protiv već prežaljene Moldavije, pa im je potreban bod u preostala dva meča. Oni međutim mogu biti i prvi jer igraju s direktnim konkurentima za mjesto na vrhu (Srbija, Vels).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Što se Ukrajine tiče, imaju isto bodova kao i mi, ali i relativno lakšu utakmicu s Kosovom, pa će u fotofiniš najvjerovatnije ući s bolje pozicije nego mi. Osim toga i oni i trećeplasirani Island borit će se sa Hrvatskom za prvo mjesto i direktni plasman.

Na kraju krajeva, čak i ako dobijemo Belgiju, čeka nas još jedan težak zadatak, a to je gostovanje u Talinu, obzirom da Estonija u posljednje vrijeme igra sve bolje i bolje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi