Slijede nam teški dani!

Predstavnici FIFA i UEFA u Sarajevu

Slijede nam teški dani!

Tresla se gora, rodio se miš! Tako bi najbolje bio opis večerašnje press konferencije na kojoj su prisustvovali čelnici N/FS BiH, FIFA-e i UEFA-e.

Delegacija krovne svjetske kuće u Sarajevo je stigla u najjačoj postavi, dopredsjednik Geoffrey Thompson, član Izvršnog komiteta Allan Hansen, te naš stalni gost iz UEFA-e Marcel Benz. Pored njih javnosti se večeras obratio i predsjednik našeg Saveza Sulejman Čolaković.

Čolaković je istakao da je on za jednog predsjednika, ali da je svjestan stvarne situacije u kojoj se naša zemlja nalazi. Većinu vremena govor je držao gospodin Thompson, koji je rekao dosta stvari za koje mi svi znamo već godinama, ali pravih odgovora na konkretna pitanja bilo je jako malo.

Thompson je prepričao kompletnu historiju ovog procesa usvajanja novog Statuta Saveza počevši od 2004. godine, pa sve do danas. Istakao je kako je FIFA zajedno sa UEFA-om potrošila već dosta vremena i da je imala dovoljno strpljenja za naše probleme. Krajnji rok našem Savezu je 31. mart 2011. godine, a ukoliko do tada ne bude usvojen Statut zna se, slijedi nam suspenzija.

Jedno od pitanja upućenih gostima bilo je dali su upoznati sa činjenicom da suspenzija znači isključivo nagrada onima koji ne žele napredak nogometa u našoj zemlji i onima koji mrze nogometnu reprezetaciju naše zemlje, a kazna samo onima koji vole i navijaju za reprezentaciju.

Allan Hansen je odgovorio vrlo jasno da zna o čemu se radi. Njegov odgovor je glasio "kod nas u Evropi kad samo jedan navijač uleti u teren i prekine utakmicu ispaštaju svi ostali", što bi jasno značilo da ga ne zanima što ćemo biti kažnjeni mi koji navijamo za reprezentaciju.

Prije press konferencije se pojavila priča da je današnja sjednica Izvršnog odbora saveza prekinuta, predsjednik Čolaković je odbacio takve navode, ali je priznao da je bilo nekih problema.

Pred ljudima iz Saveza stoji period do 31. marta naredne godine do kad moraju usvojiti Statut, a ljudi iz FIFA-e i UEFA-e su najavili kako će do tog perioda pružati svu potrebnu podršku. Geoffrey Thompson je istakao kako, ukoliko uslijedi suspenzija, neće biti govora o priznavanju dva paralelna Saveza, jer zakoni su jasni, ona zemlja koja nije priznata od UN-a ne može biti priznata ni od FIFA-e.

Sulejman Čolaković je rekao kako je sa čelnicima FIFA-e i UEFA-e napravljena mapa puta prema kojoj će se raditi u cilju usvajanja novog Statuta, ali kada je upitan šta konkretno znači mapa puta, rekao je da će se ona usvojiti u narednim danima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.