"U Kini sam jeo samo rižu i jaja, hodao s maskom..."

Sejad Salihović o životu u Kini

"U Kini sam jeo samo rižu i jaja, hodao s maskom..."

Bivši bh. reprezentativac Sejad Salihović u razgovoru za njemačke medije govorio je o onom što je doživio igrajući u Kini. 

Iskusni Salihović je u novembru prošle godine raskinuo ugovor sa drugoligašem Beijing Rehneom, a danas kada se nakon nešto manje od godinu i pol vratio u Njemačku ne krije da je u Kinu bio otišao isključivo radi novca. 

"Kina je naravno interesantan izazov i lagao bih kada bih rekao da nisam otišao zbog novca. Kada je igrač na zalasku karijere i dobije jednu takvu ponudu, onda će nemoguće odbiti. Ja sam izdržao tamo nešto manje od godinu i pol dana i sada mogu reći da zvijezdama u Kini nije lako. Bez obzira koliko ste ime u fudbalu, pritisak i očekivanja su prevelika. Kinezi očekuju golove, asistencije, mnogo trke, borbenosti i da faktički sami nosite cijelu ekipu, a to tom nivou je nemoguće biti u kontinuitetu", ispričao je Salihović.

Dotakao se Salihović i života u Kini. 

"Kada sam došao u Kinu hranio sam se samo sa rižom i jajima. Jednostavno, nisam se mogao pronaći u njihovoj hrani i sa te strane je teško za Evropljane. Uz to sam se morao navići da u nekom periodu hodam sa maskom na licu zbog raznih infekcija. Ubijeđen sam da velika imena koja idu u Kinu neće tamo dugo izdržati, bez obzira na novac koji dobijaju. Tamo je izuzetno težak život i nemoguće je biti dugo", smatra Salihović. 

Kinezi posljednjih godina ulažu mnogo u fudbal. Iako imaju očekivanja velika, Salihović je ubijeđen da će ih završiti kao pojedini ruski klubovi. 

"Kinezi se moraju bazirati na škole fudbala, dovođenje kvalitetnih stručnjaka... Stvari se moraju raditi temeljito. Slično je bilo u prošlosti u Rusiji, a na kraju se sve odjednom puklo", riječi su Salihovića.

Salihović je danas slobodan igrač i uskoro bi trebao riješiti pitanje nove sredine. Nedavno se javno ponudio Herthi za koju je nastupao od 2000. do 2006. godine. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi