Azzurri Ivanoviću ukazali na slabosti

BiH poražena od Italije

Azzurri Ivanoviću ukazali na slabosti

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugoj utakmici Međunarodnog koššarkaškog turnira u Sarajevu koji se održava u sklopu priprema za kvalifikacije za Eurobasket, a izabranike Duška Ivanovića savladala je selekcija Italije rezultatom 70:75.

Prvi period igre protekao je u dosta tvrdoj igri, sa gotovo podjednakim brojem poena na obje strane. Za razliku od duela sa Bjelorusijom bh. košarkaši su u prvoj dionici nešto lošije branili šut sa distance, a niti u napadu ih šut nije služio u poređenju sa jučerašnjom utakmicom. Ipak, na kraju prvih deset minuta igre Italijani su imali vodstvo od pola koša (20:21).

Nakon prve četvrtine najučinkoviti, ali i najraspoloženiji za igru u redovima naše reprezentacije bio je centar Andrija Stipanović. Igrač turskog Trabzonspora ubacio je šest poena, a zajedno sa Gajićem odlično je skakao u napadu.

Kapiten bh. reprezentacije Mirza Teletović je za razliku od meča sa Bjelorusima danas počeo susret, ali je prvih deset minuta završio bez poena. 

Obje ekipe su dosta izjednačeno ušle i u drugu četvrtinu, igralo se koš za koš, a povremeno su se smjenjivale u vodstvu. I u drugom dijelu prvog poluvremena među izabranicima Duška Ivanovića dominirao je danas sjajni Andrija Stipanović. Centar bh. tima bio je sjajan, kako od odbrani, tako i u napadu, a dobru podršku imao je i u Nemanji Gordiću.

Dok su protiv Bjelorusije Teletović i Mitrović bili najefikasniji igrači našeg nacionalnog tima, danas ih šut nije slušao. Nakon 17 minuta igre obojica su po tri puta šutirala za tri poena, ali bez uspjeha.

Nešto više od tri minute prije kraja prvog poluvremena, Cinciarini je  pogodio tricu uz prekršaj Kneževića, a potom je bio siguran i sa linije slobodnih bacanja za vodstvo Italije od 36:31, da bi Datome nakon prethodnog promašaja “iz  odbojke” pogodio za 38:31.   

Na 2:12 do odlaska u svlačionicu Teletović pod prekršajem postiže svoje prve poena, a potom realizira i “penal”, i smanjuje vodstvo Azzurra na četiri poena razlike. Nakon dva poena Datomea, Teletović je oba puta precizan sa slobodnih bacanja.

Gajić je po četvrti put odlično skočio u napadu, a nakon što je fauliran smanjio je vodstvo Italijana na 40:38. Nekoliko sekundi prije nego što će sirena označiti kraj prvog poluvremena flouter Muhameda Pašalića od table odbio se na prvi obruč, pa su gosti sa dva poena prednosti otišli na poluvrijeme.

Već u prvom napadu u drugog poluvremena Teletović je pogodio svoju prvu tricu iz četvrtog pokušaja na meču, a prvu za BiH. Italijani su uzvratili na identičan način, ali novi dalekometni šut Teletovića za tri poena nije dozvolio Italijanima da povećaju razliku. Nakon dobre odbrane, u napadu je kapiten sjajnim pasom uposlio Stipanovića, a ovaj je odlično položio na drugi obruč. Poeni Gentillea za vodstvo Italije od 51:46 označili su “alarm” sa klupe BiH za time-out.

Poslije dvije trice Teletovića , proradio je i Mitrović, a njegove dvije uzastopne trice donijele su vodstvo ekipi Duška Ivanovića od 56:53. Novu tricu ispalio je Pašalić pa su košarkaški Zmajevi poveli sa 59:54, ali Italijani su uzvratili na isti način.

Serijom od 5:0 Italijani su uspjeli u posljednjih deset minuta ući sa prednošću od pola koša razlike. Na semaforu dvorane Mirza Delibašić stajao je rezultat 61:62 u korist Italijana.

Datome je u prvom napadu italijansku selekciju odveo na prednost od tri poena razlike, a nakon što bh. košarkaši nisu uspjeli realizirati tri napada Arandori je pogodio za dva poena (61:66).

Mnogo nervoze u našem timu u samom finišu utakmice rezultiralo je sa nekoliko promašaja, dok su Italijani sa druge strane bili nešto raspoloženiji. Nakon više od osam minuta igre BiH je postigla svega četiri poena, a Mitrovićeva trica vratila je naš tim u igru. Ipak, gosti kao da su bili pretplaćeni da pogađaju trice već u narednom napadu nakon što to učini naš tim, pa je Datome novom trojkom Italiji vratio prednost od pet poena.

Gordić je položio nakon što je prothodno odlično ukrao loptu, u narednom napadu Azzurra smo se odbranili, ali šut Teletovića pogodio je tablu. Do kraja je ostalo 15 sekundi, a preciznim penalima u završnici Italijani su riješili pitanje pobjednika. Rezultat je na kraju glasio 70:75.

Najefikasniji u bh. timu bio je Stipanović sa 16 poena, dok je Teletović  ubacio jedan manje. S druge strane najučinkovitiji Italijan i ujedno najučinkoviti igrač na utakmici bio je Datome sa 21 poena. Uz Datomea jedino je Aradori bio dvocifren sa 10 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.