Igra kao i himna, bez teksta

Njemačka slavila rezultatom 86:64

Igra kao i himna, bez teksta

Uoči Evropskog prvenstva u Litvaniji košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je još jedan prijateljski susret i opet je ubjedljivo poražena. Ovaj put izabranike Sabita Hadžića nadigrala je Njemačka (86:64).

Već i prije samog početka prijateljske utakmice između Njemačke i BiH otpjevana je himna naše zemlje. Otpjevana? Baš tako.Dobra volja naših domaćina u ovom susretu na parket dvorane je postavila jednu Njemačku pjevačicu, koja je otpjevala našu himnu. Zamislite pjevanje jedne pjesme bez teksta, koja je uz to i himna jedne zemlje. Naravno da to nije izgledalo baš reprezentativno. Upravo je takva bila i igra naše košarkaške selekcije. Bez teksta.

Međutim nešto moramo napisati. Nešto o susretu slabog ritma u kojem Njemačka ni u jednom trenutku nije ubacila u brzinu više. I da, Nowitzcki i nije imao neku minutažu. Kraj utakmice je dočekao pjevajući na klupi.

Utakmicu je na parketu počela petorka u sastavu Kikanović, Domercant, Teletović, Đedović i Gordić. Koševima Kamana i Nowitzckog domaćini su poveli 4:0. Međutim u nastavku izjednačujemo na 8:8 u 6. minuti trojkom Teletovića. Nedugo potom Schwelthem sa vezanim trojkama postavlja 14:8. Gordić smanjuje, ali kraj prve četvrtine svojim uspješnim šutom za tri poena obilježava Schafartzik.

Početkom drugog perioda koševima Domercanta i Ikonića smanjujemo na tri razlike (22:19). Igramo zonsku odbrani od koje brzo odustajemo jer Benzig sa svoja četiri poena i Kaman dižu vodstvo Nijemaca na 33:22 u 14. minuti. U tom trenutku to je najveće vodstvo za domaći sastav.

Svojim poenima Teletović pokušava održavati rezultatski priključak naše selekcije, ali u 17. minuti Herber pogađa za 12 razlike (41:29). Mnogo truda i muke ulažemo za smanjenje rezultata da bi odmah nakon toga sve to prokockali sa lošom odbranom. Tako do kraja prvog dijela poenima Gordića i Ikonića smanjujemo zaostatak, da bi rezultat na 13 poena razlike ponovo vratio Olbreht.

Prvi dio (48:35) obilježila je naša loša odbrana i katastrofalan postotak uspješnosti šuta. Sa linije slobodnih bacanja smo također podbacili i pravo je čudo kako naši protivnici nisu ostvarili veću razliku. 

I drugo poluvrijeme nastavljamo sa katastrofalnom igrom. Naši protivnici već na samom početku trećeg perioda prave seriju od 6:0 uz velike zasluge Nowitzckog. Do 27. minute se nekako i držimo zahvaljujući koševima Domercanta i Teletovića.

Nakon toga raspad sistema, period u igri u kojem nemamo odgovora na zonsku odbranu Njemačke. Postajemo vreća za napucavanje, a svi prisutni u dvborani u Bambergu uživaju u zakucavanjima Olbrehta u kojim protivnici dižu svoju prednost na 20 pa potom na 22 poena.

U zadnjem periodu igre tek Vasiljević, Ikonić i Kikanović nešto pokušavaju. Ali to je premalo za igru protivnika, koji lagano dolaze do pobjede od 22 poena prednosti.

Bamberg: Njemačka - BiH 86:64

Njemačka: Nowitzcki 6, Kaman 12, Jagla, Schultze, Pleiss 3, Olbrecht 13, Hamman 12, Schafartzik , Herber3, Staiger 11,Schwelthem 9, Benzig 19
BiH: Teletović 12, Bajramović, Đedović 8, Kikanović 7, Vasiljević 13, Kapelan, Tuljković, Jazvin, Milošević, Bavčić, Domercant 7, Ikonić 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.