KSBiH želi Pešića i od Mahmutovića traži da vrati 360.000 KM

Novosti iz Saveza

KSBiH želi Pešića i od Mahmutovića traži da vrati 360.000 KM

Reprezentacija Bosne i Hercegovine još uvijek je bez selektora, a stanje u Košarkaškom savezu naše zemlje vrlo turbulentno.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, KS BiH za novog selektora seniorskog tima želi angažovati trofejnog stručnjaka Svetislava Pešića, s kojim su prije nekoliko mjeseci uspostavljeni neformalni kontakti. Sa ovim trenerom bi uskoro mogli uslijediti i zvanični pregovori, nakon kojih će biti jasno hoće li uslijediti njegovo imenovanje na funkciju selektora.

Inicijativu za angažman Pešića su prezentirali članovi Radne grupe, koju je formirao Upravni odbor, na današnjem sastanku Stručnog savjeta Košarkaškog saveza BiH koji je podržao ovaj prijedlog, ali se na samoj sjednici Upravnog odbora nije raspravljano o selektorskim imenovanjima s obzirom na tešku finansijsku situaciju zbog koje je upitan izlazak naših reprezentativnih selekcija na međunarodnu scenu ove godine

Predsjednik UO KS BiH Aleksandar Fulurija pojasnio je da bi dugovi saveza mogli biti veći od dva miliona KM, od čega se polovina odnosi na poreze i doprinose, odnosno PDV. Fulurija je najavio da će se KSBiH žaliti na stav Uprava za indirektno oporezivanje da je Savez PDV obveznik i da će mu biti obračunat porez na sumu od približno tri miliona maraka, piše Avaz.

Na ime poreza i doprinosa KSBiH će morati platiti 465.000 KM, što su utvrdili inspektori Porezne uprave Ministarstva finansija FBiH, a najveći dio se odnosi na isplatu bivšem generalnom sekretaru Harunu Mahmutoviću kojem je, mimo ugovora o radu, isplaćeno i 185.000 KM. Rješenjem Porezne uprave, utvrđeno je da je Mahmutoviću, mimo plaće, isplaćeno još 185.000 KM na ime ugovora o djelu, ali se u rješenju navodi da inspektorima taj ugovor nije prezentiran. I sam Fulurija je rekao da u Savezu takav ugovor ne postoji.

S obzirom na to da je Mahmutović bio u radnom odnosu u KSBiH, Porezna uprava je obračunala poreze i doprinose u punom iznosu, što daje cifru od blizu 360.000 KM. Fulurija je za Avaz istakao da će Upravni odbor sudskim putem tražiti povrat tih sredstava od bivšeg generalnog sekretara KS BiH.

U istragu poslovanja KSBiH se još prošlog ljeta, prema nalogu Tužilaštva BiH, prvo uključila Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a potom i druge institucije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi