Bh. juniori danas igraju protiv Francuske

Pandža: Veličanstven uspjeh bi bio plasman na SP

E. Čaušević

Juniorska reprezentacija BiH danas igra četvrtfinale Evropskog košarkaškog prvenstva u turskom Samsunu protiv selekcije Francuske.

Naši juniori plasmanom među osam najboljih ostvarili su odličan rezultat, ali je jasno da se ne žele zaustaviti tu. Selektor Josip Pandža govorio je za SportSport.ba pred današnji meč, te je istaknuo da bi za njega veličanstven uspjeh bio da ovaj tim izbori plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Pa igramo protiv jednog od po meni tri favorita za osvajanje zlatne medalje. Po dosadašnjim igrama na EP po meni su se istaklli oni uz Rusiju i Njemačku po najkvalitetnijim igrama. Ono što pravi prednost u ovim omladinskim kategorijama to je fizičko stanje ove ekipe, oni su fizički dominantniji od svih ostalih ekipa. Po broju blokada su prvi, po broju osvojenih lopti su prvi i najmanje primaju koševa na EP i to pokazuje njihovu snagu. Mi smo apsolutno svjesti njihovih kvaliteta, ali i naših. Nadam da ćemo naše istaknuti u prvi plan, da ćemo ih napasti tamo gdje su oni najslabiji, da ćemo uspjeti iskontrolisati sve te njihove pojedinačne i timske kvalitete. Ja se nadam da imamo snage i kvaliteta za jedno veliki iznenađenje", rekao je Pandža.

Selektor naših juniora o atmosferi među igračima kaže:

"Prezadovoljan sam atmosferom u ekipi. Vidi se to sve na terenu, ne može se to ništa sakriti. Vidi se naša klupa kako reaguje u velikom minusu i velikom plusu, vidi se kako reaguju igrači koji ne ulaze u igru. To je sve prirodno, oni se vesele kao da su unutra, a kada vidite to u jednoj ekipi to je znak da je atmosfera dobra. Ima tu i ostalih ekipa koje imaju veliki individualni kvalitet, međutim vidi se po reakciji klupe da to nije ta amosfera. Mi je imamo i sa njom sakrijemo neke nedostatke koje imamo u igri. Vjerujte da nije tako dobra atmosfera ne bi se mi vratili u utakmicu protiv Izraela sa velikog minusa, a uspjeli smo se vratiti. Ja sam zadovoljan i ponosan na ove momke. Mislim da ova reprezentacija kako goda da završi EP mi vraćamo kult reprezentacije, to ponašanje među igračima i odnos prema dresu je na visokom nivou. Ja ću biti zadovoljan ako se to zadrži do kraja bez obzira koji ćemo završiti na kraju u konačnom poretku".

Pandža ne krije da mu je velika želja da ovaj tim ostvari plasman na SP.

"Nama je to jedan cilj koji smo zadali nakon prolaska grupe. To bi bio stvarno jedan veličanstven uspjeh. Imamo snage da to ostvarimo, trebat će nam bolje partije od onih koje smo pružali u dosadašnjem dijelu jer sada su ostali top timovi i ja se nadam da ćemo mi igrati sve bolje, te da ćemo otići na Svjetsko prvenstvo jer bi to bio briljantan rezultat. Ako to ne ostvarimo neće biti tragedija ako budemo izgarali tako i vjerovali tako kao što smo to radili u dosadašnjem dijelu turnira", zaključio je Pandža za SportSport.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti