Treći poraz košarkaške reprezentacije

Kraj nadanja o plasmanu na Eurobasket

Treći poraz košarkaške reprezentacije

Košarkaška reprezentacija naše zemlje doživjela je treći poraz u kvalifikacijama za Eurobasket 2011. u Litvaniji. Bolji od naših momaka večeras su bili Makedonci, koji su slavili rezultatom 70:56.

U prvom poluvremenu su Makedonci napravili veliku prednost od sedamnaest poena razlike, naši momci su u drugom poluvremenu zaigrali bolje, uspjeli su smanjiti rezultat, u pojedinim momentima se činilo da možemo doći do iznenađenja, ali je presudila šira klupa Makedonije.

Od samog početka utakmice Makedonci su nametnuli žestok ritam koji naši igrači nisu mogli pratiti. Dvojac Makedonije, Lester McCalebb i Predrag Samardžiski, bili su nezaustavljivi za naš tim. Prednost Makedonaca je rasla iz minute u minutu.

Jedini raspoloženi igrač u našem timu u prvom poluvremenu bio je Henry Domercant, koji je ubacio 11 poena, dok su svi ostali naši igrači bili jako loši. Na poluvrijeme su Makedonci otišli sa sedamnaest poena prednosti (41:24).

U drugom poluvremenu su naši momci zaigrali bolje i uspjeli smanjiti prednost Makedonaca. McCalebb je i dalje bio na svom nivou, Samardžiskog je stalo, Gečevski se probudio, ali je kod našeg tima Domercant dobio podršku Bavčića, te u finišu Nešovića i Bajramovića, pa se razlika Makedonaca smanjila.

Makedonci su održavali petnaestak poena prednosti sve do posljednje tri minute trećeg perioda kada se naši momci bude i prave jednu dobru seriju. Nešović je tricom 1:40 do kraja trećeg perioda smanjio na 53:41. Bajramović u posljednjoj minuti pogađa tri slobodna bacana, a u zadnjem napadu Nešović iz kontre pogađa za smanjenje vodstva Makedonaca na 53:45.

Na početku posljednjeg perioda smo smanjili na samo pet poena razlike, ali su onda Makedonci uzvratili i za samo dvije minute ponovo vratili prednost na svoju stranu od 11 poena (59:48). Naši momci se nisu predavali i 4:30 do kraja ponovo se vraćaju u igru kada Bajramović pogađa za (59:51).

Makedonci su u tim trenucima bili u velikim problemima, jer je Antić zaradio petu ličnu grešku, a McCalebb i Gečevski su imali po četiri. Bavčić je promašio oba slobodna bacanja i propala je prilika da se potpuno vratimo u igru. Nakon toga Bavčić pravi četvrti prekršaj nad Samardžiskim, koji pogađa oba slobodna bacanja i odvodi Makedoniju ponovo na dvocifrenu prednost (63:51) na 2:55 do kraja utakmice.

U posljednje dvije minute su Makedonci odigrali rutinski i zabilježii pobjedu koja im daje realne šanse da se izbore za plasman na Eurobasket u Litvaniji, dok našim momcima ostaje samo da do kraja kvalifikacija odigraju časno i pošteno. Velika Britanija je večeras protiv Ukrajine upisala četvrtu pobjedu, tako da naša reprezentacija nema skoro ni teoretske šanse da se kvalifikuje u Litvaniju.

Najbolji u našem timu večeras je bio Henry Domercant sa 13 poena, Ratko Varda je dodao 11 poena i 6 skokova, Edin Bavčić 11 poena i 3 skoka, dok je kod Makedonaca prvo ime bio Lester McCalebb sa 19 poena i 5 skokova, a Predrag Samardžiski je dodao 17 poena i 10 skokova.

MAKEDONIJA - BIH 70:56
Makedonija: Mirakovski 9, Sokolov 6, Karadžovski, Stojanovski 2, Kostoski, Gečevski 13, Antić 5, Simonovski, Čekovski 1, Samardžiski 17, McCalebb 19. Selektor: Marin Dokuzovski.
BIH: Nešović 8, Kojadinović 3, Hodžić, Milošević 2, Bavčić 11, Jazvin 2, Varda 11, Domercant 13, Đedović, Bajramović 6, Đurasović, Halilović. Selektor: Sabit Hadžić.

Rezultati


Velika Britanija - Ukrajina 90:76 
Makedonija - BiH 70:56

Tabela:

1. Velika Britanija 4 4 0 369:334 8
2. Makedonija 4 3 1 315:262 7
3. Bosna i Hercegovina 4 1 3 292:304 5
4. Ukrajina 4 1 3 290:318 5
5. Mađarska 4 1 3 271:319 5

U sljedećem kolu (17. avgusta) igraju: Velika Britanija - Mađarska, Makedonija - Ukrajina. Reprezentacija BiH je slobodna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.