Umjetnik koji je sve ostavljao bez daha

Sedma godišnjica od smrti Mirze Delibašića

Umjetnik koji je sve ostavljao bez daha

Danas se navršilo sedam godina od smrti najboljeg sportiste kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala. Prije sedam godina, 8. decembra 2001. godine, umro je jedan i jedini, neponovljivi – Mirza Delibašić.

Popularni Kinđe rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli, a najdublji trag je ostavio u Sarajevu, igrajući za Košarkaški klub Bosna.


Pod dirigentskom palicom trenera Bogdana Tanjevića, Bosna je predvođena Delibašićem postala prva ekipa sa prostora bivše Jugoslavija koja je postala prvak Evrope. U nezaboravnom finalu 1979. godine u Grenobleu pao je italijanski Emerson.

 Slijedeća stepenica u karijeri bio je slavni madridski Real, gdje je Kinđe igrao zajedno sa legendama košarke kakvi su Juan Corbalan, Wayne Brabender ili Fernando Martin Espina.
U slavnom „Kraljevskom klubu“ i dan danas se Kinđe smatra jednim od najboljih igrača koji je ikada nosio dres madriskog kluba.

Između ostalog, ostao je upamćen njegov nastup u dresu Reala u tadašnjem Kupu šampiona protiv zagrebačke Cibone 1981. godine. Tada je sa Kinđetom u Madridu igrala još jedna legenda košarke sa ovim prostora – Dražen Dalipagić Praja.

Kinđe je taj susret završio sa 33, a Praja sa 30 poena. Utakmica je završena kontra-napadom i asistencijom iza leđa Delibašića za Dalipagića, koji je napad završio atraktivnim zakucavanjem.

Delibašić je bio i ostao ikona i bh. ali i evropske košarke. Tome u prilog ide i činjenica da je Kinđe na prošlosezonskom Final Four turniru Eurolige u Madridu i služebno uvršten među 50 najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Mirza, hvala ti...

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.