Velika pobjeda Duletovih Zmajeva u Slovačkoj

Važan trijumf u pretkvalifikacijama za SP

Velika pobjeda Duletovih Zmajeva u Slovačkoj

E. Čaušević

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Bratislavi ubjedljivo slavladala Slovačku (92:74) u meču petog kola pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Naši košarkaši su nakon teškog poraza u Zenici protiv Švedske odlučili da danas u Bratislavi pruže svoj maksimum, te ostave srce na terenu. Izabranici Duška Vujoševića su odlično otvorili današnji meč, te su već u prvim minutama uspjeli da dođu do pet poena prednosti.

Nakon prve dionice vodili samo sa osam poena razlike (30:22), te smo i u drugoj četvrtini nastavili u istom tempu. Slovačka je pokušala timskom igrom da se vrati u meč i nekoliko puta je skoro uspjela da izjednači, ali su bh. košarkaši u tim situacijama mnogo bolje zaigrali, te se na odmor otišlo kod rezultata 55:45 za naš tim.

Vjerovatno najbolju igru naši momci pružili su u trećem periodu kada su odličnom timskom igrom pokazali svoj kvalitet, te su u pojedinim trenucima imali i 25 poena prednosti. Ono što nas raduje jeste da se moglo vidjeti kakvo zajedništvo vlada u našoj ekipi što je veoma važno nakon svih dešavanja u prethodnim danima.

U trećoj dionici su bh. košarkaši igrali odlično u odbrani, te su Slovacima dozvolili da postignu samo osam poena, s druge strane nač tim je u trećoj četvrtini postigao čak 25 poena.

U posljednjoj dionici naši igrači su malo popustili u odbrani, te se vidjelo da su igrali dosta opuštenije u posljednjih desetak minuta. Slovačka je pokušala da se približi rezultatski, no jasno je bilo da je ovaj meč riješen već nakon 30 minuta igre. Na kraju je BiH slavila sa 92:74.

Lider naše ekipe u Bratislavi ponovo je bio Džanan Musa koji je nakon nešto lošije predstave u Zenici večeras ponovo pokazao svoj kvalitet. Bh. košarkaš je meč završio sa 27 poena, šest skokova i tri asistencije. Treba reći da je i Zahiragić odigrao dosta dobar meč kao zamjenu za Renfroea.

Bh. košarkaši će u subotu igrati u gostima protiv Armenije meč posljednjeg kola grupne faze pretkvalifikacija za SP. U ovom meču našem timu odgovara samo pobjeda i u slučaju da savladamo Armeniju plasirat ćemo se u kvalifikacije za SP. Svaki drugi scenario neće odgovarati izabranicima Duška Vujoševića.

Pretkvalifikacije za SP, 5. kolo:

Slovačka - BiH 74:92 (22:30, 23:25, 8:25, 21:12)

BiH: Sejfić, Lončar 9, Zahiragić 8, Lazić 5, Atić 10, Vrabac 11, Hasandić 5, Gegić 6, Musa 27, Talić, Muratović, Tomić 11.

Slovačka: Ihring 5, Krajcovic 3, Jones 12, Bachan 3, Musil 4, Ziak 8, Baldovsky 7, Rancik 19, Hlivak, Sedmak 3, Batka 4, Fusek 4.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti