Astana, novo lice u društvu odabranih

Sa Marinom Aničićem u Ligi prvaka

Astana, novo lice u društvu odabranih

I dok naši klubovi čekaju da im se žrijeb "otvori", unaprijed se otpisujući u duelima sa iole jačim ekipama, svoje mjesto na fudbalskoj karti Evrope polako zauzimaju klubovi iz Azerbejdžana, Kazahstana. Neki se nađu u Ligi Evrope, neki odu i korak dalje. Ovaj put je to ekipa Astane koja će naredne sezone igrati Ligu prvaka.

To skupo takmičenje koje s vremena na vrijeme pruži priliku na ovaj ili onaj način i nekim manje atraktivnim klubovima koji je iskoriste. U ovom slučaju ekipa koja je osnovana prije samo šest godina. Dobro, ne može se pobjeći od činjenice da se novac ulaže u Kazahstanu, kako u ekipe tako i u stadione, možda čak najmanje u igrače. Jer kada pogledate roster Astane, tamo nema "isluženih" zvijezda, ali zato ima igrača iz Srbije, Slovenije, Rusije, Kolumbije i BiH.

Klub je nastao kao rezultat spajanja dva kluba FC Alma-Ata i Megasport. Ovaj prvi je već bio finansijski propao. S obzirom da je klub bio finansiran od strane kazahstanskih željeznica, zvao se naravno Lokomotiv. To ime su zadržali dvije godine, a onda su se odlučili za ovo sadašnje, FC Astana.

Tada su krenuli i prvi ozbiljniji transferi, meta su bili igrači iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Prije nego što će klub osvojiti naslov prvaka u prošloj sezoni, FC Astana će se naći u sportskom društvu zajedno sa jakim biciklističkim, dobrim hokejaškim, košarkaškim, bokserskim klubovima. U poređenju sa fudbalerima, većina tih klubova je već izašla iz okvira države Kazahstana. Hokejaši igraju KHL ligu, košarkaši VTB, bokseri Svjetsku ligu itd.

Naravno i ovdje novac igra važnu ulogu, kompanija Samruk Kazyna koja ispod sebe ima nekolicinu manjih, je preuzela finansiranje ekipe. Izgrađen je moderni skupi stadion, uskoro je krenula i ozbiljnija kupovina igrača. Sada je tu recimo Nemanja Maksimović, svjetski prvak sa U20 reprezentacijom Srbije, momak koji je preko Domžala došao u Kazahstan. Branko Ilić je Slovenac, prije Astane je promijenio mnogo klubova, posljednji je bio Partizan. Kolumbijac Roger Cañas ima iskustva igranja po bivšem Sovjetskom Savezu, igrao je u Bjelorusiji, Kazahstanu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Marin Aničić je za nas dobro poznato ime, Mostarac koji je u Astani od prošle godine, igrama u ovoj je zaslušio poziv selektora reprezentacije Mehmeda Baždarevića. Sa Astanom je uzeo naslov i Superkup. Na klupi je Stanimir Stoilov, Bugarin koji je radio u Bugarskoj i na Kipru.

Ove sezone u kvalifikacijama za Ligu prvaka Astana je izbacila Maribor, HJK Helsinki i na kraju Apoel. Dva od tri kluba koja su već igrala Ligu prvaka. Uz tri pobjede na domaćem terenu i samo jedan poraz u gostima, Astana će prije svega biti izazov za jače, skuplje klubove, ali i za navijače. Kazahstan je prilično daleko, ali to znači samo jedno, širenje Lige prvaka na novo tržište. Ostaje nam samo da vidimo da li će Astana "plesati" samo jedno ljeto, ili će pronaći svoje mjesto u eliti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.