BiH saznala potencijalne rivale u Ligi nacija

Novo takmičenje od septembra naredne godine

BiH saznala potencijalne rivale u Ligi nacija

M. Šljivak

UEFA Liga nacija imaće svoju premijeru u septembru 2018. godine.

Takmičenje koje je UEFA osnovala umjesto prijateljskih susreta igraće se od septembra do novembra naredne godine, a reprezentacije će preko ovog takmičenja imati šansu da se izbore za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Liga nacija biće sastavljena iz četiri jakosne skupine. Dvanaest najboljih selekcija Evrope naći će se u Ligi A, dok se reprezentacija BiH nalazi u Ligi B sa još 11 reprezentacija.

A i B liga donosi četiri grupe sa po tri tima. Najbolje ekipe iz A lige boriće se za titulu pobjednika Lige nacija u junu 2019. godine, dok će četiri najlošije ekipe ispasti u B ligu, a selekcije iz ove lige napredovati u veći rang.

Također, tu su Liga C i Liga D. Liga C donijeće jednu grupu sa tri tima i tri grupe sa četiri tima, dok Liga D donosi četiri grupe sa četiri tima i u njima će igrati najslabije reprezentacije Evrope.

Sistem je dakle ligaški. Igraju se četiri lige, iz A lige dobijamo šampiona, a selekcije će isključivo ovisiti o igri koju prikažu u ligama i njihov plasman će zavisiti od rezultata koje postignu.

Četiri najbolja tima iz svih liga koja ne uspiju da se kroz kvalifikacije plasiraju na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, imaće priliku da kroz play off izbore plasman na Euro 2020. godine. 

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska, Holandija.

Liga B: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, BOSNA I HERCEGOVINA, Sjeverna Irska, Danska, Češka, Turska.

Liga C: Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija.

Liga D: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Gibraltar, San Marino, Andora.

Izvlačenje grupa  za Ligu nacija biće održano 24. januara u Lozani, a utakmice će se igrati u ovim terminima:

1. kolo: 6. do 8. septembra 2018.

2. kolo: 9. do 11. septembar

3. kolo: 11. do 13. oktobar

4. kolo: 14. do 16. oktobar

5. kolo: 15. do 17. novembar

6. kolo: 18. do 20. novembar

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Finalni turnir najboljih igraće se od 5. do 9. juna 2019. godine, dok će timovi koji izbore play off za nastup na Evropskom prvenstvu utakmice igrati od 26. do 31. marta 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi